menu Menu
2018 Yapay Zeka Trendleri
Tamamen geliştirilmiş, kendi kendini eğitebilen Yapay Zeka artık hayal değil!
Burak Pehlivan Etiket: AI Trendleri Tarih: 3 Nisan 2018 0 Yorum
Rekabetçi Chatbot’lar Oluşturmak için 6 İpucu Geri Yapay Zeka ve İnsani Dokunuş İleri

Çok eski zamanlardan beri Yapay Zeka bilim kurgunun bir ürünüdür.

1997 senesinde IBM’in Deeper Blue Bilgisayarı’nın, Satranç Grandmasterı Garry Kasparov’u 2 set yenmesiyle birlikte Yapay Zeka halkın ilgisini çeker. Geçmiş yıllara bakıldığında, Yapay Zeka’nın GO (Satranç’tan daha zor ve daha eski bir oyun) da dahil olmak üzere akla gelebilecek tüm oyunlardaki ustaları yendiği görülür.

Tamamen geliştirilmiş, kendi kendini eğitebilen Yapay Zeka artık hayal değil!

Önemli soru “İlk Kim olacak?”. Son yıllarda pek çok Yapay Zeka atılımı olduğundan, bundan sonra ne olacağını hayal etmek zor olabilir.

Bu nedenle, bu konuyla ilgili biraz aydınlanmanız umuduyla, 2018’de izlenecek 5 Yapay Zeka trendini sizlerle paylaşmak istedik:

Belirli Komutlar Doğal Dilin Yerini Alacak

Hem Yapay Zeka’yı hem de bilgi işlem dünyasını sürekli olarak rahatsız eden en büyük zorluklardan biri doğal dil kullanımıdır. Sesle aktive edilmiş bir telefon sistemi kullanılmak zorunda kalınırsa veya bir bilgisayar programı yazılmaya çalışılırsa, neden bahsedildiği anlaşılır. Bilgisayarlar, talimatları çok özel komutları kullanarak kabul eder. Ses ya da “Konuşma Şekli” gibi incelikler burada tamamen kaybolur.

Müşteri hizmetlerinde ve diğer iş uygulamalarında Chatbot’ların kullanımı yaygınlaştığından, insan konuşmasının küçük nüanslarını tanıma yeteneği gittikçe önem kazanır. Google, konuşması insandan ayırt edilemeyen Yapay Zeka Teknolojisi’nde ilerlemeye liderlik ediyor. İki yıl önce Google Chatbotları hayatın anlamı üzerine anlamlı bir tartışma yapmıştı.

Duyguları Tanıyabilme Yeteneği İnsan ve Bot Dostluğunu Son Derece Geliştirecek

Alaycı kelimeler, kelime oyunları ve benzer farklılıklar bir yana, Yapay Zeka’nın karşı karşıya kaldığı diğer büyük sorun, insan duygusunu tanıma yeteneğidir. Bir kişinin hayal kırıklığına uğradığını fark ederek stratejisini buna göre kurgulayan bir Chatbot, Müşteri İlişkileri’nin geliştirilmesine yönelik uzun bir yol kat eder. Böyle bir buluşun potansiyeli iş dünyasının ötesine geçer.

Son on yılda zihinsel sağlık uzmanları, danışman olarak görev yapabilecek bir Chatbot geliştirmeye çalışıyorlar: Hiç duygusal bir önyargıya sahip olmayan ve onlarla şimdiye kadar yaşanılan her etkileşimin her detayını hatırlayan bir Bot.

X2AI Mental Sağlık Şirketi, 2014 yılında Karim adlı bir Chatbot ile bu çalışmayı başlattı.

Karim, birçok tedavinin yanı sıra Travma Sonrası Stres Bozukluğu’ndan (TSSB) muzdarip hastaları tedavi etmek için kullanılmıştır. Mental rahatsızlığı olan kişilerin tedavi görmesini engelleyen maliyet engelini aşmak ve tam hizmet verebilecek bir Bot için daha uzun bir yol katetmek gerekir.

Yapay Zeka, Büyük Verilere Mantıksal Analiz Yeteneği Getirecek

Yapay Zeka’nın yanı sıra Big Data, son birkaç yılın en abartılmış (ve en az anlaşılmış) terimlerinden biri olmuştur. Big Data analitiğinde yatan iş potansiyeli ne kadar büyükse, bu verileri düzgün bir şekilde analiz etmek ve ilgili sonuçları çıkarmak da o kadar zordur. Yapay Zeka ve Machine Learning teknikleri geliştikçe, Big Data etkileşim tarzı tamamen devrim yaratacaktır.

Etik Konusundaki Tartışmalarla Ortam Biraz Daha Isınacak

Yapay Zeka ilerledikçe ve Yapay Zeka’ya daha önemli görevler teslim edildikçe, sorumluluk sorunu endüstrideki herkesin zihninde ciddi bir sorun olmaya başlar.

Yapay Zeka bir suç işlerse soumlusu kim olur? Birimi satın alan şirket mi, onu geliştiren işletme (veya kişi) mi, yoksa birimin kendisi mi sorumlu tutulur?

Bir Yapay Zeka Bot’u kendi suçunun sorumluluğunu üstlenirse, nasıl cezalandırılması gerekir? Çoğu kişi derhal sonuca varır, imha eder, basitleştirir. Ancak, eğer bir Yapay Zeka birimi, eylemleri için sorumlu tutulabilecek ve cezalandırılabilecek kadar ilerideyse, bazı temel hakları kazanacak kadar da ileride demek değil midir?

ABD’deki ve diğer birçok ülkedeki işletmeler, hak ve sorumlulukların eksiksiz bir listesini içeren tüzel kişilikler olarak tanınır. Bu mantıkla, bazı noktalarda Yapay Zeka Bot’larına aynı düzenlemelerin yapılması gerekecek gibi görünüyor.

Yanıltıcı Reklam Ölmeye Başladı

Yapay Zeka ile birlikte bütün vasıfsız işler kaybolacak ve insan ırkı Wall-E’den bir sahneye dönüşecek. Bununla birlikte, gerçek çok daha az heyecan vericidir.

Son on yılda Yapay Zeka’da önemli gelişmeler yaşandığı doğru olsa bile, endüstri hala başlangıç dönemindedir. Bot’lar daha fazla işin yerini alabilir ve bir gün “dünyayı yönetebilirler”. Ancak, robotların tüm dünyayı ele geçirme ve dünyadaki tüm problemleri çözme şansı gülünç denecek kadar zayıftır.

Yapay Zeka ile etkileşim sağlandığında ve daha iyi bir anlayış geliştirildiğinde; yanıltıcı reklamlar sonlanmaya başlayacak ve ‘robotlar dünyayı ele geçiriyor’ gibi histerik saçmalıklar, gerçek sorunlarla yer değiştirecek.

Kaynak: https://www.inc.com/james-paine/5-ai-trends-to-know-in-2018.html

2018 yapay zeka ai artificial intelligence big data data science Deep Learning Dijital Deneyim ve yapay zeka dijital ve yapay zeka Machine learning trendler Yapay zeka yapay zeka teknolojileri yapay zeka ve botlar yapay zeka ve doğal dil yapay zeka ve reklam YapayZekaTR


Geri İleri

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cancel Yorum gönder