menu Menu
Yapay Zekanın Etki Oluşturduğu 10 Endüstri
Yapay Zeka Endüstrileri ve Endüstriyel Değişimler
Burak Pehlivan Etiket: AI Trendleri Tarih: 30 Nisan 2018 0 Yorum
Yapay Zeka ve Kariyer Geri Doğal Dilde İletişimin Yeni Adı: WATSON İleri

Robot ve yapay zeka temelli sistemlerin kullanımı artık hayal değil. Hatta bugünlerde robotların ve yapay zekanın 2029 yılına kadar insan zekası seviyesine ulaşacağı ile ilgili fısıltılar dolaşmakta. Günümüzde yapay zeka teknolojilerinin farklı çalışma alanlarına büyük gelişmeler sağladığını ve çalışma yöntemlerini değiştirdiğini görüyoruz. Ancak yapay zekanın endüstride yer almasıyla çalışma sistemleri ve endüstriyel yapılarda değişim gösteriyor.

Peki günümüzde hangi endüstrilerde yapay zeka kullanılıyor? Bu sektörlerde ne gibi değişimler yaşanıyor? Yapay zeka ile yapısı değişen 10 endüstriyi sizler için derledik;

1. Tarım
İş analizi ve sağlık hizmetleri olmak üzere iki farklı alanda iletişim stratejisti görev almış Jason Behrmann’a göre emek sıkıntısı yaşanan sektörlerin yapay zeka ile büyük bir değişim göstereceği düşünülüyor. ‘’Çoğu kişi, yapay zekanın işe değer katan aynı zamanda da çalışan açısından yıkıcı bir teknoloji olacağını düşünüyor; ancak yapay zeka sayesinde yapılan otomasyon ve verimlilik kazanımları yapay zekanın bulunduğu sektörleri güçlendirecek ve uzun vadede işleri koruyacaktır.’’ diyerek ekliyor Behrmann.

Behrmann’ın yaptığı araştırmalara göre, tarım sektörü emekçilerinin gün geçtikçe azaldığı yönünde. Sektörde çalışanların çoğunun göçmenler ve az sayıda olan çiftçiler tarafından yapıldığını söyleyen Behrmann, ‘’iş gücünün azalması ile oluşan boşluğu yapay zeka kapatacak’’ diyerek ekliyor. Tarım sektörünün hayatta kalabilmesi ve verimliliğin arttırılabilmesi için yapay zeka kullanımı büyük önem taşıyor.


2. Çağrı Merkezi
Kolombiya merkezli elMejorTrato.com’un CEO’su ve kurucu ortağı Cristian Rennella’ya göre, yapay zeka çok yakında tüm çağrı merkezi ihtiyaçlarını karşılayabilecek.

Rennella’nın verdiği röportaja göre, 9 yıllık müşteri tecrübesi sonrası, müşterilerden gelen sorular ve verilen cevaplar doğrultusunda şirketin kendi chatbotu oluşturulmuş. Şirket, Google’ın TensorFlow platformu ve yapay zeka teknolojisi ile sorulan soruların %56,9’unu da otomatikleştirebilmiş.

Bu sayede müşteriler, kısa sürede sordukları soruların cevaplarına ulaşabiliyor ve chatbotların devamlı çalışabilmesi sayesinde 7/24 servis ihtiyacı markaya yüksek verimlilik sağlıyor.

Cristian Renella verdiği röportajda ‘’Şuanda hiç sorulmayan soruları cevaplamak için operatör ekibimiz yardımcı oluyor, ancak iki yıl içinde tüm çağrı merkezimizin yapay zeka ile değiştirebileceğimize inanıyoruz’’ diyerek yapay zekanın gücünü çok net bir şekilde belirtiyor.


3. Kullanıcı Deneyimi
Günümüzde bir ürün ya da servis aldığınızda ürünün kullanım sürecinde farklı kanallardan aldığınız destek ile kaliteli bir kullanıcı deneyimi yaşamak oldukça önemli.

Müşteri deneyimine yapay zekanın kullanıldığı endüstri alanlarının başında perakende sektörü gelirken, seyahat şirketleri de son dönemde kullanıcı deneyimi ile ilgili çalışmalarında yapay zekadan faydalanmaktadır. Örneğin, tüm yolculuk boyunca yararlanabileceğiniz, chatbot servisi sayesinde kalacağınız otel ve çevresi ile ilgili sorularınızın yanıtlarını alabilirsiniz.

Ayrıca chatbotlar, müşteri hizmetlerine ulaşmak için telefonda bekleyeceğiniz süreyi sıfırlayarak, hızlı ve verimli bir etkileşim kurmanızı sağlıyor. Kısaca marka açısından daha etkili ve verimli bir kullanıcı deneyimi sağlamak için chatbotların kullanımı müşteri memnuniyetini arttıracaktır.


4. Enerji ve Madencilik
Artık enerji sektörü de diğer tüm sektörler gibi çalışan deneyimini ön planda tutarak çalışıyor ve bu deneyimin kalitesini yükseltmek için yapay zeka teknolojileri kullanıyor.

Yapay zeka verileri doğru analiz eder ve yorumlar. Bu sebeple verilerin(bilginin), petrol kadar değeri vardır demek hiçte yanlış olmaz; çünkü günümüz enerji ve madencilik endüstrisinde yapay zeka, petrolün çıkarma, işleme ve lojistik süreçlerinin her aşamasının analizini yaparak ilgili birimlere raporlar göndermektedir. Bu sayede organizasyonun tüm süreci boyunca işlem takip ediliyor ve eksikliğe göre hızlı müdahale sağlanıyor.

Örneğin, petrol sahalarında çalışanlar için basınç farklılıkları, termal gradyanlar, sismik titreşimler ve benzeri değerlerin önemi büyüktür. Yapılacak işlemlerin sıralamasından, kullanılacak araçlara kadar bu bilgiler kullanılarak işlem yapılır. İhtiyaç duyulan cihazlara makine öğrenimi sağlandığı takdirde bu işlemlere ait tüm süreç analiz edilebilir. Analizlerden çıkartılan raporlara göre aletlerde oluşan hasar, ekipman onarımı, başarısızlık oranı, plansız kesinti süreleri ve hatta yeni kuyuların potansiyel konumlarının dahi belirlenmesi sağlanabilir. 

5. Sağlık
Değişen dünya yapısı ile hastalık türleri ve iyileşme süreleri de değişim gösteriyor. Bu sebeple sağlık sektöründe yapay zeka kullanımı alanları neredeyse sonsuz bir olasılığa sahip.

Günümüz sağlık sektöründe yapay zeka, hastalıkları öngörmek, yüksek riskli hasta gruplarını belirlemek, teşhis testlerini otomatikleştirmek, tedavi sürecini hızlandırmak ve doğru tedavi yöntemini belirlemek için uzmanlar tarafından kullanılıyor. Ayrıca, sağlık hizmetlerinin kalitesini olumlu yönde etkileyebilecek ilaç formülasyonlarını, prediktif bakımını ve DNA analizini geliştirmek için de kullanılabilir.


6. Telif Hakkı
Günümüzde ürettiğimizden çok tüketiyor olsak da tüketilenlerin yanında üretilenlerin değeri oldukça büyüktür. Özellikle de ürettiklerimiz için emek harcamış ve bu üretimden kazanç sağlıyorsak bu başarıyı paylaşmak istemeyiz. Bu sebeple fikri mülkiyet hakkımızı kullanırız ve ürünümüze olan erişimi ücretlendirir ya da yasaklarız; aksi halde kullanımını yapan kişilerinde devlet tarafından cezalandırılmasını bekleriz. Ancak günümüzde bu durumu kontrol etmek, az önce bahsettiğimiz konuda anlattığımız gibi kolay olmuyor.

Avustralya merkezli TrademarkVision isimli firma fikri mülkiyet (telif hakkı) hakkındaki konulara yardımcı olabilmek için yapay zeka (iki ve üç boyutlu görüntü algılama) teknolojisi kullanıyor. Bu sayede dijitalde bir dedektif gibi firmanıza ait tüm hakların korunduğundan ve sizin çalışmalarınızın kullanılmadığından emin olmanızı sağlıyor. Aynı zamanda da dijital güvenliğiniz olarak fikri mülkiyete sahip olduğunuz değerleri koruyor.


7. İmalat
Otomasyon ve optimizasyon ihtiyacı bulunduran tüm sektörlerde yapay zeka kullanımı iş verimini ve güvenini arttırmaktadır. Bu sebeple üretim süreci boyunca takip, kontrol ve analiz ihtiyaçları bulunan imalatçıların da yapay zeka kullanmaması elde değildir.


8. Teknik Destek
Firmalar ürettikleri ürünlerin hangi malzemelerle yapıldığını, bu malzemelerin hangi sorunları oluşabileceğini ve bu durumda nasıl bir çözümün kullanıcı için en uygun çözüm olduğunu biliyor.

Söz konusu teknik destek olunca chatbot ya da sesli bot kullanımı işi çok daha pratik hale getiriyor. Chatbot ve sesli botlar, teknik bilgi ile ilgili soruların bir çoğunu cevaplayarak kaliteli bir müşteri deneyimi sunuyor.


9. Perakende
Chatbot uygulamaları, perakendecilerin müşterileriyle ilgili toplayabilecekleri veri miktarını önemli ölçüde arttırmasını sağlar. Toplanan verilerin önemi ise diğer endüstri alanlarında olduğu gibi perakende alanında da büyük önem taşır.

Yapay zeka arayüzleri; görsel ve işitsel verileri tanımlayarak kullanıcıların anlık duygularını ve tepkilerini tanımlayabilir. Bu sayede kullanıcıların duygusal yönelimlerini algılar ve kullanıcılara uygun ürün önerilerinde bulunur. Ayrıca perakende satış yapan e-ticaret sitelerinde bulunan kullanıcılara ait hesaplarının analizi yapılarak, kullanıcılar için kişiselleştirilmiş öneriler oluşturulur ve satış oranı yükseltilir.

Yapay zeka ile kişiselleştirilmiş bir perakende satış imkanı yakalarsınız. Yapay zeka, her müşteriniz için ayrı bir satış stratejisi oluşturma imkanı sunar. Kısaca yapay zekayı karar verme otomasyonu olarak kullanabilirsiniz.


10. Yazılım Geliştirme
OutSystems’ın CEO’su Paulo Rosado, ‘’Yeni uygulamaların modellenmesinden, doğru mimari ve kullanıcı deneyimlerine kadar bir çok organizasyonun etkilerini analiz etmek için yapay zeka asistanlara ihtiyacımız var’’ diyor.

Gelişmiş makine öğrenimi, deep learning ve doğal dilde işleme gibi yapay zeka teknolojileri, yazılım geliştirme uzmanlarına daha iyi ve kısa sürede yazılımlar oluşturmaları için destek sağlıyor.


Yapay zeka teknolojisinin insanların işlerini kolaylaştırmak ve yaşam standartlarını yükseltmek için var olduğunu unutmamak gerekiyor. Yapay zeka işlerimizi elimizden alacak, işsiz kalacağız diye kaygılanmamıza da gerek yok.

Gün geçtikçe yeni meslek alanları oluşuyor ve çalışma alanları her gün değişiklik gösteriyor. Yapay zeka etkisi ile insanlar için yeni iş alanları ve yeni meslekler de zaman içerisinde oluşacaktır. Bu sebeple yapay zeka gelişimine ve değişimine ne kadar adapte olursak, gelecekteki iş hayatımızda o kadar başarılı oluruz.

ai artificial intelligence Deep Learning hangi sektörlerde yapay zeka kullanılır iş hayatı ve yapay zeka iş hayatında yapay zeka Machine learning Yapay zeka yapay zeka endüstrileri yapay zeka kullanım alanları yapay zeka teknolojileri yapay zeka ve endüstri yapay zeka ve etki oluşturduğu 10 endüstri YapayZekaTR


Geri İleri

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cancel Yorum gönder