Günümüzde doğru işi belirlemek ya da bulabilmek bazıları için çok kolayken, bazıları için hiçte kolay olmuyor. Yetenekli olduğunuz, kendinize güvendiğiniz ve dolayısı ile verimli olduğunuz işleri yapmanız, başarıya hızla ulaşmanızı sağlıyor. Önemli olan seçeneklerinizi iyi değerlendirip, doğru olduğunu düşündüğünüz alana zamanında yatırım yapmaktan geçiyor.
Tıpkı bir basketbolcunun potayı hedeflediği gibi, atışınızı yaparsınız ve sayıyı alırsınız. Nitekim bazı durumlarda atışınız sonrası potadan dönen topu almak için tekrar mücadele etmek zorunda kalırsınız. Bu mücadeleye basketbolda rebound, hayatta ise ‘’motivasyonunu yükselt ve tekrar dene‘’ diyoruz.
Yapay Zeka motivasyonunu insanlardan alır. Tıpkı bizler gibi öğrenir. Öğrendiği her gün daha akıllı cevaplar oluşturur. Bilgi birikimine yeni değerler katar ve zamanla adapte olur. Zaten yapay zekayı botlardan ayıran en büyük özellik de öğrenebilir ve zamanla adapte olabilir bir yapıda olmasıdır.
Madem yapay zeka öğrenebiliyor, o zaman öğrenmeyi öğrendiğini düşünelim. Bu sayede kendi öğretmeni olacak ve sonuç olarak herhangi bir öğretmene ihtiyaç duymadan kendini geliştirerek belirlenen alana adapte olabilecektir. Sizce de bu durum muhteşem olmaz mıydı?
Teoride bu durum her ne kadar mümkün gibi gözükse de pratikte şuan için böyle bir durum söz konusu değildir; ancak Watson’un son dönemlerde sağlamış olduğu gelişimler bu durumun yakın zamanda mümkün olacağını düşündürmüyor değil.
Yukarıda paylaşmış olduğumuz IBM Watson reklamlarında Watson’ın birçok alanda çalıştığını görüyoruz. Yapay zeka günümüzde bir çok alanda iş desteği sağlıyor ve birçok firmaya farklı alanlarda yeni başarılar kazandırıyor. Gelin bu alanlara daha yakından göz atalım. Günümüzde yapay zeka kullanılan iş alanları ve yapay zeka ile gelecekte bizi nelerin beklediğini birlikte inceleyelim.
Yapay zeka (AI) nerede çalışıyor?
Yapay zeka günümüzde bir çok firmaya hizmet vermektedir. Bu firmaların başında Microsoft, Facebook, Google ve Amazon gibi hepimizin bildiği kullanıcı deneyimine önem veren firmalar da yer almaktadır. Hatta Google yapay zeka kullanımının bir adım ötesine geçerek ‘’İşletmenizde Yapay Zeka Kullanımı’’ adı altında kullanıcılarına kendi özel modellerini oluşturma imkanı sunuyor. Google Cloud Machine Learning Engine ile karmaşık regresyon modellerinden görüntü sınıflandırmasına kadar birçok senaryoya çözüm sağlıyor.
Yapay zekanın çalışma alanları incelenirken, her iş alanında olduğu gibi yapay zekanın neden kullanılması gerektiği ve kullanım sonucunda firmaya sağlayacağı katkı değer incelenir. Neden sonuç ilişkisi kurularak hangi rolde ihtiyaç duyulduğu belirlenir.
Örnek olarak müşteri hizmetleri servislerinin günümüz Türkiye’sinde etkin olarak kullandığı çağrı merkezlerini inceleyelim. Müşterilerin çağrı merkezlerini tercih etmelerinin en büyük sebebi acil geri bildirim almak istemeleridir; ancak çağrı merkezlerini arayan müşterilerin ‘’insan kaynakları için 1’e, Satışlar için 2’ye ve destek için 3’e basın’’ diyen bir ses kaydı ile karşılaşmaları rahatsızlık oluşturmaktadır. Bu durumun en büyük sebebi, talebinizi içeren başlığın yada rakamın ne olduğunu dinleyene kadar beklemek zorunda olmanızdır. İnsanlar kontrol edebildiği şeylerden keyif alır. Kontrol altında olmak her insan için sıkıcı ve kabul edilemez bir süreçtir.
Bu durumu fark eden ve yapay zeka ile çoktan tanışan firmalar, sesli algılama modelleri geliştirerek kullanıcıların sesini algılayıp yönlendirme sağlayan bir yapay zeka sistemi ile çağrı merkezi kullanıcı deneyimini yeni bir seviyeye atlattılar.
Sonuç olarak yapay zeka insan deneyiminin yer aldığı her alanda çalışıp katkı sağlayabileceğini biliyoruz. Gelişen teknoloji ile git gide önem kazanan zaman kavramı yapay zeka ile daha da verimli kullanılır hale geliyor. Özellikle gün geçtikçe sabır limiti azalan insanları düşünecek olursak, yapay zeka gelecekte en iyi dostumuz olacak gibi duruyor; çünkü yapay zeka ile insanların taleplerine kısa sürede sonuçlar oluşturmak artık daha da kolay bir hal alıyor.
Yapay zekanın ihtiyaç duyduğu işler
Tıpkı insanlar gibi yapay zeka da edindiği deneyimler ve bu deneyimlerin oluşturduğu ihtiyaçlar doğrultusunda kendini geliştirir. Yapay zekanın yeteneklerini değerlendirmek ve sınırlarını algılayabilmek için başarısızlıklarını incelemekten daha iyi bir yol olamaz; çünkü her başarısızlık, gelişimin hangi alanda sağlanması gerektiğini bildiren bir göstergedir.
Örneğin kişisel bankacılık şirketi HSBC’nin, ses tanıma kimliğini uygulayarak güvenlik önlemlerini aldığını, ancak BBC muhabirinin ikiz kardeşi, sesini taklit ederek hesabına başarılı bir şekilde eriştikten sonra tüm parasını aldığını kim tahmin edebilir? Ya da Vietnamlı bir şirketin, iPhoneX’in kilidini açan yüz tanıma teknolojisini kandırmak için 3 boyutlu bir maske kullandığını?
Yukarıda örneklerini verdiğimiz tüm bu sorunlar aslında yapay zekanın hangi alanlarda geliştirilmesi gerektiğinin bir planını çiziyor. Bu durumu IBM, ‘’March Madness’’(NCAA Erkekler Kolej Basketbol Turnuvası) reklamında ‘’ Yapay zeka halen öğreniyor. Hatalar ve teknik sorunlar gelişimin en gerekli parçalarıdır’’ diyerek açıklıyor.
Yapay zekayı nasıl bir gelecek bekliyor?
Yapay zeka’nın gelecekte bir çok alanda büyük etkiler oluşturacağını tahmin etmek pek de zor değil. Şuan için tek bildiğimiz gün geçtikçe gelişmeye devam edeceğidir. Yapay zeka, basit ve rutin görevlerde yer alarak müşteri deneyimini asistanı gibi görünse de tıp, mühendislik, matematik, uzay bilimleri, teknoloji, endüstri ve daha saymadığımız bir çok alanda kendini geliştirmektedir. Gelecekte ise iş uzmanı olarak karşımıza çıkması çokta büyük bir sürpriz olmayacak gibi görünüyor.
İletişim, ulaşım, müşteri hizmetleri veya herhangi bir iş gücü olsun, gelecekte yapay zeka günlük faaliyetlerimizin yer aldığı her alanda hayatımızın birer parçası haline gelecektir.
Watson’ın da söylediği gibi ‘’halen öğreniyoruz’’ ve öğrendikçe bildiklerimizi sizinle paylaşacağız…
ai artificial intelligence Deep Learning iş hayatında yapay zeka Watson işinizde Yapay zeka yapay zeka kullanım alanları yapay zeka teknolojileri yapay zeka ve gelecek yapay zeka ve kariyer yapay zeka ve watson YapayZekaTR