menu Menu
Yapay Zeka Astronot Asistanı CIMON
Yapay Zeka ve Uluslararası Uzay İstasyonu Deneyimi
Burak Pehlivan Etiket: AI Teknolojileri, Genel Tarih: 29 Haziran 2018 0 Yorum
Yapay Zeka VS Duygusal Zeka Geri Yeni Nesil Doktor Asistanı: Google AI İleri

Yapay Zeka Astronot Asistanı CIMON

Uzay bilimi için Hollandalı gözlükçü Hans Lippershey’in 1608 yılında ilk teleskopu icat etmesi, insanlığın uzay yolculuğu serüveninin ilk adımlarını atmasını sağladı. Sonrasında 1609 yılında Galileo’nun teleskopu astronomi için geliştirmesi ve Venüs’ün şekil değiştirdiğini gözlemlemesi, insanlığın Dünya’yı ve diğer gezegenleri algılaması için büyük bir adım oldu. Galileo araştırmasıyla, gezegenlerin Dünya’nın değil, Güneş’in etrafında döndüğü ispatlanmış oldu. Tabi ki sonraki süreçte bilim insanları için sadece uzaktan araştırma yapmak yeterli olmadı ve fiziksel etkileşime geçmek istediler.

Uzay ve Dünya arasında fiziksel bir bağ oluşturmak için ilk yapay uydu Sputnik 1, 4 Ekim 1957’de yörüngeye oturtuldu. Devam eden uzay macerası, 16 Temmuz 1969’da Neil Armstrong, Edwin Aldrin ve Michael Collins adlı üç astronotun Ay’a olan yolculuğuyla hayallerin ötesine geçti. Arkasından uzaya yerleştirilen uyduların sayısı ve insanların uzay ziyaretleri de artınca, astronotların bu deneyim sürecini daha verimli geçirmeleri için uzay ekipmanları geliştirildi.

Günümüzde Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilen ekipman türleri düşünüldüğünde, ihtiyaçlara göre belirlenmiş bir ekipman listesi bulunmaktadır. Bu listeye göre, yedek parçalar, gıda ve tıbbi malzemeler, kayıt ve deney cihazları bulunmaktadır. Ancak, bugüne kadar bu listede 5 kilo ağırlığında ve küre şeklinde bulunan bir robot yer almamıştır, ta ki IBM’in Watson teknolojisi ile geliştirdiği ve uzay yolculuğu boyunca astronotlara asistanlık görevini üstlenecek CIMON ortaya çıkana kadar.

CIMON ile Tanışın

Minimal çizgilerle oluşturulmuş ve animasyonlarla ifadelerini belirten bir surata sahip olan yapay zeka robot CIMON, geçtiğimiz günlerde Uluslararası Uzay İstasyonu SpaceX Falcon 9 roketine gönderildi. CIMON 5 kilo ağırlığında ve yerçekimsiz ortamda 14 dahili fanı sayesinde hareket edebiliyor. Hareket süreci boyunca dahili navigasyon kameraları sayesinde çevresinde bulunan nesnelerin ne olduğunu ve ne kadar uzaklıkta olduğunu belirleyerek güvenli bir hareket sağlıyor. İngilizce konuşan CIMON, Alman Ulusal Uzay Ajansı DLR için Airbus ve IBM tarafından geliştirildi. IBM’in Watson teknolojisi ile geliştirilen, uçabilme özelliği bulunan yapay zeka astronot asistanı CIMON, türünün tek örneği olarak yer alıyor.

Robotlar ve astronotların uzay yolculuğu işbirliğinin ilk deneyi ve girişimi olan CIMON, birlikte çalıştığı ekip üyelerini tanıyor ve onlarla sahip olduğu kamera ve mikrofonu kullanarak etkileşim kuruyor. CIMON, Astronot ekiplerinin uzay yolculuğunda, bilimsel deneyleri gerçekleştirmelerine yardımcı olmak, çalışma süreçlerini fotoğraf, video ve ses kayıtlarıyla belgelemek ve astronotların talimatlarını yerine getirmek için oluşturuldu.

CIMON, sorulara sadece yanıt vermekle kalmıyor, sorulan soruları daha doğru anlayabilmek için alternatif sorular oluşturuyor ve aldığı cevaplara göre daha doğru cevaplar veriyor. Diyalog kurma, video kayıt ve sesli veriyi yazılı veriye çevirme özellikleri dışında CIMON, bir karakter yapısına da sahip. Şakalar yapıyor, oyunlar oynayabiliyor ve söz konusu diyalog yapısına göre duygusal tepkiler oluşturabiliyor.

CIMON, 29 Haziran saat 05: 41’te Uluslararası Uzay İstasyonu’na bağlı bir SpaceX Falcon 9 roketi ile Cape Canaveral, Florida’dan fırlatılacak ve 2 Temmuz Pazartesi günü Ufuklar misyonuna Uluslararası Uzay İstasyonu Komutanı Alexander Gerst ile birlikte astronot asistanı görevine başlayacak. 

BONUS: CIMON TANITIM VIDEOSU

BONUS2: CIMON VE ÖTESİ

ai Alexander Gerst ve cimon artificial intelligence astronot astronot asistan cimon astronot asistanı cimon ibm watson ve cimon ibm watson ve yapay zeka uçan robot cimon yapay zeka asistan Yapay Zeka Astronot Asistanı CIMON yapay zeka çözümleri yapay zeka kullanım alanları yapay zeka kullanımı yapay zeka teknolojileri yapay zeka ve uzay yapay zeka ve uzay teknolojileri YapayZekaTR


Geri İleri

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cancel Yorum gönder