Müzik Dünyasında Yapay Zeka Ritimleri
Resim çizmek, heykel yapmak ya da beste yapmak çoğunlukla duygularımızla ilgilidir. Söz konusu sanat olunca, hemen hemen birçok insan, sanatın birçok alanında mantıktan çok duyguların ön planda olduğunu bilir. Bu sebeple sanat çalışmalarını genellikle duygusal bakış açısı ile değerlendiririz. Zaten böyle olduğu için bir ritim veya beste duyduğumuzda gülümser, heyecanlanır, hareketlenir ya da kendimizi farklı bir duygu içerisinde buluruz.
Aslında müzik sanatını gerçekten etkili kılan değerin, sanatçının sahip olduğu duyguların, doğru seslerle buluşarak, dinleyicinin sahip olduğu duyguları ortaya çıkarması olarak da özetleyebiliriz. Bestelerde bulunan her ton ruhumuza işler ve bizdeki bazı duygularının öne çıkmasını sağlar.
Peki, tüm insanlığın sahip olduğu bu milyonlarca veya milyarlarca farklı duygunun, notalarla olan ilişkisini bir havuzda topladığınızı ve bu sesleri ilgili duygularla kümelendirdiğinizi düşünün. Bu duyguları ve duyguları harekete geçiren notaları belirledikten sonra, ilgili ritimleri ve melodileri bulmak, sizce de daha kolay bir hal almaz mıydı? Belki de bu şekilde, duygularınızı müziğe dönüştürürken, size daha etkili ve doğru olduğunu düşündüğünüz tonlara daha kolay ulaşabilirsiniz.
Tüm bu anlattıklarımız artık yapay zeka ile mümkün. Hatta bir çok sanatçı artık beste yaparken, yapay zeka teknolojilerinden yararlanıyor. Örneğin, söz ve vokal melodilerinin Taryn Southern tarafından yazıldığı, bestesinin ise yapay zeka ile oluşturulduğu ve 21 ağustos 2017 tarihinde piyasaya sürülen, tarihin ilk yapay zeka kullanılarak oluşturulan albümüne bir göz atabilirsiniz. Yapay zekanın beste yeteneğini değerlendirmek için ‘’Break Free’’ parçasını bu alana tıklayarak dinleyebilirsiniz. Gelin şimdi, müzik dünyasında yapay zeka kullanımının detaylarını birlikte inceleyelim.
Müziği Matematiksel Olarak Ele Almak
Yapay zekayı yaratıcı müzik sürecine dahil etmek oldukça karmaşıktır, çünkü müziği algılayabilmesi ve beklentilere çözüm oluşturabilmesi için sese dayalı matematiksel bir takım notayı, öncelikle doğru kümelere ayırmak gerekiyor.
Örneğin; batı notasyon sistemine göre, nota ölçeğini belirlerken, bir notayı 12 ayrı ton olarak ele alırız ve bu 12 tonda kendi arasında alt ve üst notalara ayırılarak, yeni tonlar oluşturur. Hatta batı notasyon sistemine göre bu notalar arasında, üçüncü ve beşinci majör notalarda kulağımıza hoş gelen bir ton yakalarken, yedili majör notalarda kulağı daha çok rahatsız eden sesler çıkarır. Eğer biz bu sesleri ve daha fazlasını yapay zekaya öğretebilirsek, yapay zekada kendine düşen görevi yerine getirerek, bir biri ile uyumlu sesleri bir araya getirebilecektir.
Günümüzde sesin insan psikolojisinde oluşturduğu etkiler yapay zekaya öğretilerek programlanıyor. Bu program, kompozisyon kuralları ve parametreleri ile desteklenerek mevcut verileri kullanıyor ve beste dahi yapabiliyor.
Yapay Zeka Algoritmalarını Kullanarak Beste Yapmak
Akor etkileşimini tanımlamak ve akor yazmak için makine öğrenimi kullanmak, gelecekte beste yapım sürecini hızlandırdığı kadar yaratıcı melodilerin de oluşmasını sağlayacaktır. Bu sebeple günümüzde birçok şirket farklı müzik cihazlarından çıkan notaları tek bir platformda toplayarak, yapay zeka altyapılı arayüzler oluşturuyor.
Bu arayüzleri oluşturan şirketler bu süreçte, uygun ses kayıt cihazları ile farklı enstrüman kayıtları alarak, akor dizilerini kaydediyor ve yapay zekaya bu sesleri tanıtıyorlar. Ayrıca kaydettikleri akorların bulunduğu parçaları da sistemlerine entegre ediyorlar. Bu sayede yapay zeka, sisteminde bulundurduğu akorları ve bu akorları bulunduran parçaları, yeni oluşturacağı bestelerle ilişkilendiriyor ve yeni akor düzenleri oluşturuyor. Ancak bu durumda yapay zekadan daha fazla verim alabilmek için aynı veya benzer akor dizilimlerinin bulunduğu bir çok bestenin aktarılmasıdır, çünkü ne kadar fazla seçenek olursa, yaratıcılık oranı da o kadar artacaktır.
Günümüz müzik dünyası için yapay zeka ve müzik teknolojisini birleştiren Amper Music şirketi CEO’su Drew Silverstein’ın ruh hallerine göre, yapay zeka ile nasıl müzik tasarlandığını ve müzik dünyası için bu durumun neyi amaçladığını anlattığı içeriği izlediğinizde, tam olarak anlatmak istediğimizin aklınızda daha iyi oturacağını düşünüyor ve sizi aşağıda yer alan video işe baş başa bırakıyoruz.
Müzik her ne kadar kişisel ve yaratıcılık gerektiren bir süreç olsa da, birçok bestenin alt yapısında bulunan ritim ve melodi yapısı benzerlik gösterebilir. Hatta bununla ilgili olarak halk ağızında ‘’çalıntı beste’’ diye geçen ve tartışma konusu olan birçok beste bulunmaktadır. Ancak bu parçaların benzerlik sebebi %100 aynı akorları ve ritimleri bulundurdukları için değildir. Sadece bazı ritimlerin ve notaların benzerliği bile bu düşünceye giriyor olmamıza etken oluşturabilir. Hatta bu yapıdan dolayı bazı Dj’lerin yaptığı parça geçişlerini hiç fark etmeyiz.
Örneğin, Journey grubunun Don’t Stop Believin’ adlı parçası, James Blunt’ın Beatiful parçası ile aynı akor dizisini ve en az 71 tane daha popüler şarkının alt yapılarını bulunduruyor. Bugüne kadar bu parçalar arasındaki benzerlikle ilgili birçok konu gündeme gelmiş olsa da, gruplar arasında bunun bir sorun olduğu söz konusu dahi olmadı.
Peki, bir parça içerisinde bulunan akorlar ve ritimlerde bulunan benzerlik müzik dünyası için olağan bir durumsa, neden yapay zeka algoritmaları potansiyel müzikleri kullanılarak, yeni ve yaratıcı besteler oluşturulmasın?
Flow Machines Projesinin Ortaya Çıkışı
Müzik oluşturma sürecinin yapay zeka ile desteklenmesiyle ön plana çıkan Flow Machines projesi, Sony CSL tarafından oluşturulmuştur. Flow Machines, yapay zeka teknolojisini kullanarak, aynı parçaları farklı enstrümanlarla çalabilmenin yanında yeni besteler keşfetmek için oluşturulan en son algoritmalardır. Flow Machines projesinin kullanım amacı, bağımsız olarak veya sanatçılarla işbirliği içinde yapay zeka desteği ile beste oluşturmak veya geliştirmektir. Flow Machines projesi ile ilgili detaylı bilgi için aşağıda bulunan içeriği izleyebilirsiniz.
Konfüçyus der ki; yeni gittiğiniz bir yerdeki kültürü, kafa yapısını, derinliklerini ve sığlıklarını anlamak için o yerin müziklerini dinleyin. Müziğini dinlediğinizde, o yerle ilgili birçok şeyi anlayacak ve algılayacaksınız.
Yapay zeka bir yerin kültürünü, yaşanmışlıklarını ve diğer detayları şuan da bilemez. Ancak müzisyenler için ilham kaynağı olabilecek yaratıcılığı destekleyebilir. Şuanda uygulanan yapay zeka teknolojileri bir çok sanatçıya ilham kaynağı oluyor ve gelecekte de olmaya devam edecek gibi duruyor. Peki, müzik bestelemek için yapay zeka kullanılması hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
BONUS: Yapay Zeka ile Müzik Oluşturmak
ai artificial intelligence Flow machines ve yapay zeka Machine learning müzik müzik dünyasında yapay zeka ritimleri müzik ve teknoloji müzik ve yapay zeka Yapay zeka yapay zeka algoritmaları ile beste yapmak yapay zeka çözümleri yapay zeka ile beste yapmak yapay zeka ile müzik oluşturmak yapay zeka ile müzik yapmak yapay zeka kullanım alanları yapay zeka kullanımı yapay zeka ve müzik yapay zekanın kullanım alanları yapay zekanın müzik sektöründeki kullanımı