menu Menu
Yapay Zeka Teknolojileriyle Oteller Nasıl Değişiyor?
Otel İşletmeleri için Yapay Zeka
Burak Pehlivan Etiket: AI Teknolojileri Tarih: 26 Ekim 2018 0 Yorum
Dünyanın İlk Yapay Zeka Haber Spikeri Geri Video Pazarlamanın Geleceği: Yapay Zeka İleri

Yapay zeka teknolojileri ile oteller nasıl değişiyor?

Bugünlerde dijitalde ayağı olan her marka, yapay zeka teknolojilerini işine nasıl entegre edeceğini araştırıyor ve bunun üzerine çalışıyor. Müşterilerin ilgisini çekmek, geri dönüş oranlarını arttırmak ve kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi sunmak için günün büyük vaktini chatbot servislerini ve yapay zeka uygulamalarını geliştirmekle geçiriyor. Potansiyel müşterileri için kişiselleştirilmiş arama motoru servisi ve Sanal asistan hizmeti sağlıyor.

Özellikle hizmet sektöründe bulunan markaların çoğu, dijital ağlarındaki deneyim senaryolarını yapay zeka teknolojileri ile kurguluyor ve bu sayede hedefe daha doğru adımlarla yaklaşıyorlar. Örneğin, bu yıl Google Flight, havayollarına ait uçuş gecikmelerini öngörmeye başladı. Hatta işin ilginç tarafı, gecikme duyurularını, havayollarının kendisinden de önce duyurdu.

Peki, yapay zeka ile kullanıcı deneyiminin ne kadar ötesine geçebiliriz? Başlıkta da belirttiğimiz gibi, yapay zekayı konaklama ve hizmet sektörünün vazgeçilmezi otelcilik alanında nasıl kullanabiliriz?

Gelin, yapay zeka ile her geçen gün değişen günümüz otelcilik çözümlerine birlikte göz atalım.
1. Seyahat ve arama motoru deneyimi

Booking.com tarafından yapılan bir araştırmaya göre, gezginlerin neredeyse üçte biri, seyahat tarihlerinden elde edilen bilgilere dayanarak yapay zekanın bir sonraki seyahatlerini planlamasına izin verdiklerini gösteriyor ve böylece kendilerini daha rahat hissettiklerini ortaya koyuyor. Sadece bu araştırmayı bile baz alarak seyahat şirketleri, müşterileri için yapay zeka kullanımı ile kişiselleştirilmiş seyahat önerileri hazırlayabilirler.
Bu yılın başlarında, TUI Group ve Yapay Zeka destekli seyahat planlaması yapan  AI Utrip şirketleri, bir grup kişiselleştirilmiş seyahat planlama hizmeti oluşturmak için bir araya geldi ve bir uygulama tasarladı.

Bu çok yönlü çevrimiçi uygulama ile gezginlerin seyahat tercihlerini, “Doğa ve macera”, “Gastronomi”, “Alışveriş” veya “Keyif” gibi farklı kategorilere göre derecelendirmelerini istedi. Ayrıca, bu uygulama yolculukları boyunca tüm seyahat konforunu belirli bir seviyede tutabilmek için “Seyahat”, “Seyahat tarzı” veya “Seyahat amacı” gibi ek bilgileri de talep etti.

Yapay Zeka Destekli UTrip Uygulaması, elde ettiği verilerle milyonlarca olası kombinasyonu analiz ederek tüm seyahat boyunca verilere göre kullanıcıya özel kişiselleştirilmiş günlük rota hizmeti sağladı.

Öte yandan, San Francisco’da bir butik otel zinciri olan Personality Hotels, kendi rota planlama hizmetini sunmak için Utrip’i kullanıyor. Arayüzü farklı olsa da amaç aynı: Kullanıcılar için kişiselleştirilmiş bir seyahat deneyimi.

Rotayı düzenleyebilen Utrip ve benzeri uygulamalar, sınırlı süreleri olan gezginler için oldukça verimlidir. Bu sayede planlarını daha iyi yönetebilir ve tatilin keyfini çıkarabilirler. Bu arada Utrip uygulaması sadece yol rotasyonunuzu çıkarmakla kalmıyor, geçmiş deneyimlerinizi ve puanlamalarınızı analiz ederek ilgi alanınızla alakalı aktivite önerilerinde de bulunuyor.

2. Otel rezervasyonu

Otellerin en büyük problemlerinden biri de rezervasyon sırasında müşteriler tarafından doldurulmak istenmeyen formlar ve giriş belgeleridir. Avrupa Rezervasyon Trendlerini gösteren en son rapora göre, rezervasyon sürecinde bahsedilen formları ve giriş belgelerini 20 Müşteriden sadece 1 tanesi sonuna kadar devam ettirip rezervasyon yaptırıyor.

Chatbotlar bu konuda kullanıcılara önemli bir çözüm sağlayabilirler. Konuklar bu sanal asistanlara soru sorup otel hizmetleri hakkında veya şehir hakkında bilgi alabilir, en son fiyatları kontrol edebilir hatta oda rezervasyonu dahi yaptırabilirler. Hatta bunu aktif olarak kullandıkları Facebook Messenger veya Whatsapp gibi sosyal platformlar üzerinden de yapabilirler.

Eğer Chatbot rezervasyon sürecinde bir soruyu cevaplayamazsa, soru otel personeline iletilebilir ve bu adımda devreye otel personeli girerek kullanıcılara yardımcı olabilir. Hatta chatbotun cevap veremediği adımlar keşfedilerek bu sorulara uygun cevaplar da geliştirilebilir. Bu sayede chatbot, ilgili sorunun cevabını öğrenebilir ve bir daha ki sefere bu aşamada başka bir etkileşime gerek kalmaz.

Bu şekilde sorguları otomatikleştiren oteller, müşterinin tanıdık olduğu bir platformdan anında müşteri etkileşimi sağlayabilir. Bu durum, dönüşüm oranlarının artmasına da yardımcı olacaktır. Böylece hem kullanıcılar için daha aktif bir deneyim gerçekleşir hem de otelin rezervasyon sürecindeki iş yükü hafifletilmiş olur. Hatta doğru senaryolar kullanılarak kullanıcıların normalde doldurmadığı formlar ve rezervasyon bilgileri dahi alınabilir.

3.  Oda asistanı

Chatbotlar ve sesli asistanlar artık hızlı ve akıllı çözümler için otel odalarında yer alıyor. Akıllı asistanların odalara girmesiyle konaklama deneyimi de değişiyor. Artık gittiğiniz otellerde sorularınızı cevaplayan, alarmınızı kuran veya size etkinlik takvimiyle ilgili önerilerde bulunan bir akıllı asistanla karşılaşırsanız şaşırmayın. Onlar hayatınızı kolaylaştırmak için var.

Gerçi ülkemizde bu teknolojiyi kullanan çok sayıda otel bulunmasa da, Edward of Edwardian Hotels ya da Cosmopolitan Las Vegas otel gibi bazı oteller sanal uşak hizmetini çoktan sunmaya başladılar bile. Buna ek olarak, Amazon ve IBM de konaklama sektöründe devrim yaratacak ve müşteri deneyimini en üst seviyelere çıkaracak özel asistanlarını sunmaya başladılar.

Şimdilik IBM’in Watson Sanal Asistanı, Amazon’un Alexa’sından farklı olarak, otel konuk verilerini sakladığı için daha cazip olduğu düşünülebilir. Gelin, IBM Watson tanıtım videosuna birlikte göz atalım.

Bir bilimkurgu film kesiti gibi görünen Watson tanıtım videosundan da anlayacağınız üzere Watson, misafirlerin ihtiyaçlarını tahmin etme ve geçmişteki bilgilerin bağlamı ve verilere dayanarak önerilerde bulunma yeteneğine sahiptir. Watson ile sektöründeki ‘’ful servis’’ terimi anlamını bulacak gibi duruyor.

4. Elektronik Bilezikler

Birkaç yıl önce Disney, Disney Magic Band’ı geliştirdi. Magic Band ile parklardaki uzun kuyruklar son bulduğu gibi alışveriş yapmak daha kolay hale geldi ve en önemlisi anahtar kullanmadan bir çok odaya giriş özgürlüğü kullanım açısından kullanıcıları ‘’anahtarlar neredeydi’’ derdinden kurtardı.

Benzer bir teknolojiyle, Meliá Hotels, otel hizmetleri kullanımı karşılığında misafirlerin kolayca ödeme yapabilmesi için kullandı. Bu bileziklerle oda açmak ve ödeme yapmak tıpkı Disney’de olduğu gibi mümkün. Ancak bu bir yenilik olmasa da, marka için en büyük adım, Meliá bileziklerinin Starbucks veya Mango dahil bir takım anlaşmalı şirketlerde de ödeme amaçlı kullanılabilmesi oldu.

Bu nakitsiz ödeme sistemi, misafirler için önemli bir avantajdır. Özellikle de sahil bölgelerindeki otellerde; çünkü tatilde olan misafirlerin çoğu olabildiği kadar az eşya taşımak istiyor ve bu bilezikler bu sorunu ortadan kaldırıyor. Bunun dışında, Meliá’nın en büyük avantajlarından diğeri ise bilekliklerinin misafir alımlarını izlemenize izin vermesidir. Bu sayede misafirlere gerçek zamanlı olarak doğru pazarlama kampanyaları sunulabiliyor. Özetle, oteller bu cihazları kullanarak müşterilerinin çok sayıda alışkanlığını ve davranışını izleyip ilgili müşteri beklentilerini karşılayabiliyor.

5. İtibar yönetimi

Otelcilik sektöründe yapay zeka çözümleri yalnızca kişiselleştirme ile ilgili değildir. Yapay zeka teknolojileri ile sosyal ağlardan gelen kullanıcı yorumlarını çevrimiçi dinleme araçlarıyla analiz edebilir ve müşteri beklentilerini öngörebilirsiniz. Bu sayede yalnızca ziyaretçilerinizi değil, hedef kitlenizin beklentilerini de öğrenerek pazarlama stratejilerinizi geliştirebilirsiniz.

Sonuç olarak sadece otelcilik olmamakla beraber, günümüz yapay zeka teknolojileri hemen hemen tüm sektörleri etkilemektedir. Chatbotlarla uçuş veya konaklama satın alımı gerçekleştirebilir, sanal asistanlarla otel odanızın ışıklarını kapatabilir ve elektronik biletinizle tatiliniz boyunca ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Peki, siz yapay zekayı, otelcilik sektöründe hangi alanlarda görmek isterdiniz?

2018 yapay zeka artificial intelligence Dijital Deneyim ve yapay zeka Machine learning otel işletmeleri için yapay zeka otelcilik ve teknoloji otelcilik ve yapay zeka sektörler için yapay zeka çözümleri Yapay zeka yapay zeka kullanım alanları yapay zeka teknolojileri yapay zeka ve iş hayatı yapay zeka ve otelcilik YapayZekaTR


Geri İleri

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cancel Yorum gönder