menu Menu
2019 Yapay Zeka Trendleri Ne Olacak?
2019 Yapay Zeka Trendleri
Burak Pehlivan Etiket: AI Trendleri Tarih: 21 Aralık 2018 One Comment
Yapay Zeka ile İnsan Düşünceleri Okunabilir mi? Geri Yapay Zeka Geliştirme Bildirgesi Yayınlandı! İleri


2019 yapay zeka trendleri ne olacak?

Bugün yöneticilerin çoğu, yapay zekanın şirket yapılarıyla ilgili hemen hemen her şeyi değiştirebilme gücüne sahip olduğunu ve 2030’a kadar küresel ekonomiye 15,7 trilyon dolara kadar katkıda bulunabileceğini biliyor. Ancak yöneticilerin şu an için bilmedikleri bir şey varsa, o da 2019 yılı yapay zeka sektörü için bu katkının hangi alanda ve hangi çözümlerle sağlanacağıdır.

Bu sebeple şirketler 2019’a girmeden, yeni yıl yapay zeka stratejilerini oluşturmakta, ekiplerinin çalışma programlarını belirlemekte ve mevcut verilerini program ve stratejiye uygun bir yapıda segmente etmektedir. Artan veri ve deneyim ile yapay zeka alanında 2018’de ağırlıklı olarak zaman ayırdığımız öğrenim süreci, 2019 yılında yerini daha fazla üretmeye, denemeye ve yanılmaya bırakacaktır diye düşünüyoruz.

Peki, yapay zeka teknolojileri 2019 yılında hangi yenilikleri beraberinde getirecek? Hangi çözümlerle hayatımızı kolaylaştıracak? Özetle, 2019 yapay zeka trendleri ne olacak?

1. Yeni teknolojiler ve yeni otomasyon çözümleri geliştirilecek

Her geçen gün yeni çözümlerin oluşturulduğu, kullanım alanlarının geliştirildiği ve artık hayatımızın her alanında karşılaştığımız yapay zeka teknolojilerinin, 2018’de olduğu gibi 2019 yılında da hayatımızı kolaylaştırmaya devam edeceği kesindir. Söz konusu hayatı kolaylaştırmak ve yapay zeka olunca şu an için aklımıza ilk gelen konu makine öğrenimi ve otomasyon oluyor.

Bildiğiniz üzere otomasyon aşamalı olarak gerçekleşir. İlgili iş tanımları segmente edilir ve mevcut veriler değerlendirilerek işlevselliğin sağlanabileceği alanlarda veri gücünden faydalanılır. Bu sebeple markaların çoğu bugün, otomasyon teknolojilerini kullanmaktadır.

2018 yılı boyunca bilgisayar vizyonu ve konuşma teknolojilerinin(speech Technologies) yer aldığı farklı kullanım alanlarına sahip birçok otomasyon çözümle karşılaştık. 2019 yılında ise kullanım alanında daha profesyonel, daha geniş çözümler sunan ve iş dünyasında oyunun kurallarını değiştirecek yeni otomasyon çözümleriyle karşılaşacağımız kesindir.

2. Mevcut teknolojiler bir arada kullanılacak

Geçtiğimiz yıllarda şirketler, iş analizi, tavsiye, kişiselleştirme, durum takibi ve tespiti gibi oldukça kritik aşamaları belirlemek ve iyileştirmek amacıyla farklı yapay zeka uygulamaları kullandılar.

Şirketler tarafından başlıca kullanılan sistemler arasında yer alan görme ve konuşma teknolojilerinin yanı sıra, makine öğrenimi ve derin öğrenme alanında da bu sene büyük gelişmelerin olacağını bekliyoruz. Örneğin, sistemlerindeki temporal ve jeo-uzamsal verileri derin öğrenme ile işleyen şirketler, mevcut makine öğrenimi yöntemleri ile sistemlerini destekleyecek ve hibrit yapılar oluşturarak daha verimli istatistikler belirleyecek ve daha doğru sonuçlar oluşturacaklar.

3. UX (Kullanıcı deneyimi) ve UI (Kullanıcı arayüzü) tasarımı kritik hale gelecek

Yapay zeka çözümleri hangi platformda yer alırsa alsın insan hayatını kolaylaştırmak için geliştirilir. Bu sistemler, kullanıcıların üretkenliğini arttırır ve geniş bir skalada kullanıcı ihtiyaçlarının çözümlenmesi için hizmet verir. Eğer bu platformlar kullanıcı deneyimi ve beklentileri düşünülerek geliştirilirse kullanıcıların geneli tarafından tercih edilen merkezler haline gelecektir. Her şeyde olduğu gibi yapay zeka teknolojilerinde de tasarım markaların fark yaratmasını sağlayacaktır. Burada da iş UI ve UX tasarımcılara düşüyor. 2019 yılında fonksiyonla beraber tasarıma da önem veren markaların yapay zeka teknolojilerinde diğerlerine nazaran daha ön sıralarda olacaktır.

4. Hedeflere uygun donanım modelleri artacak

2011 yılı başlangıcı ile derin öğrenme dünyasındaki canlanma ile bilgisayar donanımı çözümleri büyük bir ivme yakaladı. Bugün farklı alanlarda çözümler sunan markalar, kendi servislerine uygun donanımları zaten kullanıyorlar. Örneğin Facebook, yalnızca bir günde trilyonlarca tahmin yapıyor ve siz de tahmin edebilirsiniz ki, bu analizler bir laptop üzerinden gerçekleşmiyor. Ya da Google, kendi özelinde yer alan sabit disklere bağlı bulut sistemlerini kullanıyor. Bu iki dünya devi gibi kendi donanımlarını oluşturan ve kuran binlerce şirket var. Burada önemli olan nasıl bir sistem kullandığınız ve sisteminizin verimini arttıracak donanım seçiminin nasıl yapılması gerektiğidir. Bugün Çin ve ABD’deki sayısız girişim, hem veri merkezi tarafında hem de diğer cihazlar için daha yüksek verim sağlayan donanımlar geliştirmek için çalışıyor. Dolayısı ile yapay zeka servislerini daha verimle çalışır hale getirmek isteyen markalar da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2019 yılında da donanımlarını geliştirmeye devam edecek.

5. Hibrit modeller daha fazla önem kazanacak

Derin öğrenme ile uçtan uca çözüm sunan sistemlerin çoğu hibrit yapıya sahiptir. 2019 yılında bu sistemlerin geliştirilmesiyle bayes teoremiyle bildiğimiz Bayesian Interface, İkili arama ağacı(Binary Search Tree), evrim, bilgi grafikleri, simülasyon platformları ve daha birçoğu gibi modele dayalı yöntemler de dahil olmak üzere diğer bileşenlerin ve yöntemlerin temel rolü hakkında daha fazla bilgi almaya başlayacağız. 2019, Otomasyon çağının hibrit yapay zeka çözümlerini keşfetme yılı olacak.

6. Yatırımlar yeni araçlara ve süreçlere dönüştürülecek.

Makine öğrenimi için oldukça deneysel bir dönemden geçiyoruz. Her gün yeni şeyler keşfediyor ve yeni çözümler geliştiriyoruz. Bu sebeple makine öğrenimine yönelik araçların, verilerin, deneylerin ve model arayışlarının 2019 yılında gelişmeye devam edeceğini söylemek pek de zor değil. Bu süreçte yapılabilecek en mantıklı davranış kendi modelinizi belirlemek olacaktır. Şirketler bu yıl, veri yapısı çözümleme, meta veri yönetimi ve analizi, bilgi işlem kaynaklarının verimli kullanımı ve hiperparametre ayarlaması için yeni çözümler sunacaktır.

7. Makine aldatmacası ile zorluklar da çoğalacak.

Yapay zekanın gelişmesi her ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da bu durumu haksız rekabet için kullanan insanlarda bulunmaktadır. Tıpkı insanların birbirini kandırdığı gibi makineler de birbirini kandırabilir. Makineler her ne kadar akıllı olsa da yazılım veya donanım sebepli açıklara sahip olabilirler. Böyle durumlarda kötü niyetli kullanıcılar, bu açıklardan yararlanarak sistemin kendileri için çalışmasını sağlayabilir. Maalesef ki günümüzde sahte içerik üretmeye yönelik yazılımlar her geçen gün gelişerek ilerliyor ve bu durum arama motorları üzerinde haksız rekabetin oluşmasına sebep oluyor. 2019’da bu gibi aldatmacalarla mücadele edecek yapay zeka çözümlerinin de geliştirilmesi devam edecektir.

8. Güvenilirlik ve güvenlik konusunda sorular artacak.

Araştırmacı, kullanıcı ve geliştiricilerin yapay zeka ve insan hayatı kapsamında gizlilik, adalet ve etik konularına ciddi bir şekilde ilgi gösterdiğini biliyoruz. Hatta geçtiğimiz günlerde paylaştığımız ”Yapay zeka geliştirme bildirgesi yayınlandı” içeriğinde bu konudan bahsetmiştik. Yeni yılda bu konunun daha fazla hayatımızda olacağını düşünüyoruz. 2019 ile beraber yapay zeka teknolojilerinin güvenlik ve güvenilirlik konusunda bir garanti mekanizmasına sahip olması gerektiğini düşünüyoruz. Çevrimiçi dünyada sıklıkla duyduğumuz çalınan banka hesapları, geçtiğimiz aylarda kaza yapan otonom araç haberi ve benzeri konular, güvenlik hassasiyetinin ne kadar önemli olduğunu anlatır durumdadır. 2019 yılında yapay zeka ve güvenlik konuları hakkında çok konuşacağız gibi duruyor.

9. Gün geçtikçe artan veri kanalları şirketler sıralamasını değiştirecek.

Makine öğrenimi, derin öğrenme ve diğer modellerle birlikte verinin gücünden yararlanan şirketler şuanda dünyanın en güçlü ve gelişmiş şirketleri olabilirler; ancak artan veri kanalları ile artık ne kadar küçük bir işletme olursanız olun doğru veri kanallarını kullanarak markanız için doğru olan çözümü oluşturma ihtimaline sahipsiniz. Yarın ne olacağını bilemezsiniz. Bilgi her şeydir; ancak önemli olan bilgiye sahip olmaktan çok o bilgiyi nasıl kullandığınızdır.

Sonuç olarak 2019’da ufak çaplı kuruluşlar da makine öğrenimi ve yapay zekayı kullanarak rekabet etme yeteneğini kazanacak ve o günün büyük markaları ile yarışma potansiyelini barındıracaktır.

Kaynak: PWC, ITProPortal

2019 yapay zeka trendleri artificial intelligence Deep Learning iş hayatı ve yapay zeka teknolojileri Machine learning makine öğrenimi otomasyon ve yapay zeka Yapay zeka yapay zeka 2019 trendleri yapay zeka araştırmaları yapay zeka gelişmeleri yapay zeka kullanım alanları yapay zeka teknolojileri yapay zeka trendleri yapay zeka ve gelecek yapay zeka ve insan YapayZekaTR


Geri İleri

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cancel Yorum gönder