Chatbot Geliştirebileceğiniz 7 Platform
Bugün birçok şirket Facebook üzerinde, web sitelerinde ve kısa mesaj ile markalarını tanıtmak, müşterilerin problemlerine yardımcı olmak, hatta ürün satmak için chatbot (sohbet robotları) servislerinden faydalanıyor.
Dijital pazarlama tarafında oldukça değerli bir konuma sahip chatbotlar, 7/24 hizmet verebiliyor ve asla yorulmuyorlar. Bu sebeple hem müşteriler hem de markalar için tercih sebebi oluyor ve her geçen gün farklı platformlarda sorularımızı cevaplıyorlar. Ancak chatbotlar kelime bazlı çalıştığı için bazı durumlarda müşterilerden beklenmedik sorular geldiğinde doğru cevap veremiyor ve müşteri deneyiminin kötü sonuçlanmasına sebep olabiliyorlar. Bu da satışların ve müşterinin markaya olan ilgisinin azalmasına sebep oluyor.
Neyse ki, chatbot teknolojisinde bu durum artık yapay zeka, makine öğrenimi ve doğal dil işleme çözümleriyle oldukça minimalize edildi. Chatbotlar artık müşterilerin ne demeye çalıştığını daha iyi anlayabiliyor ve müşteri talebi ile ilgili içeriği eşleyebiliyorlar.
Bir chatbot edinmek, kullandığınız chatbotu geliştirmek ve müşterilerinizi yeni chatbotunuz ile tanıştırmayı düşünüyorsanız doğru içeriktesiniz. İşte 2019 yılında kullanabileceğiniz yapay zeka destekli 7 chatbot geliştirme platformu!
1. Watson Assistant
Yapay zeka teknolojileri üzerine sayısız çözüm sunan IBM, Watson Asistant ürünü ile piyasadaki en gelişmiş yapay zeka destekli chatbotlardan biridir. Kendi sektörünüzdeki içeriklerle önceden eğitilmiş olan Watson Assistant, kullanıcıların geçmiş sohbetlerini kayıt altında tutabilir ve bir sonraki etkileşim sürecinde kullanıcıya özel kişiselleştirilmiş bir cevaplar sunabilir. Kullanıcı taleplerini algılayamadığında müşterilerin daha net olmalarını isteyebilir ve kullanıcıları davranışları doğrultusunda ilgili soruları sorarak daha doğru cevaplar oluşturmayı öğrenebilir.
Watson Assistant, web sitenizde, mesajlaşma kanallarınızda, müşteri hizmetleri araçlarında e mobil uygulamalarda çalışabilir. Chatbot ayrıca görsel bir diyalog editörü ile gelir ve bu sayede diyalog geliştirmek için herhangi bir kodlama deneyimine ihtiyacınız yoktur. Tüm bunların dışında Watson Asistant, konuşmanın ötesine geçerek kullanıcılara ilgili görseller ve videolar da sunarak rutin chatbot kullanıcı deneyimine yeni bir boyut getirebilir.
2. Bold360
Intuit, Edible Arrangements ve Vodafone gibi müşteriler tarafından kullanılan Bold360, anahtar kelime eşleştirmesi gerekmeden müşterilerin beklentilerini algılayabilen ve onlara en doğru yanıtları verebilen bir çözüm. Ayrıca daha doğru yanıtlar için kendi doğal dil işleme teknolojisine sahip.
Bold360 karmaşık dili yorumlayabilir, her bir müşteri için konuşmanın içeriğini hatırlayabilir ve müşterilere doğal yanıtlarla cevap verebilir. Müşterileriniz ürünlerinizi chatbot ayrıcalığı ile bile satın alabilir. Ayrıca chatbotunuza kendi kişiliğini verebilir ve çoğu mesajlaşma kanalında çalıştırabilirsiniz.
3. Rulai
Derin öğrenme temelli doğal dil anlayışı ve uygulanabilir çoklu alım yetenekleriyle donanmış yapay zeka destekli chatbot aracı Rulai, bir konuşmacının içeriğini algılayabilir, kullanıcı davranışlarını tahmin edebilir, müşteri tercihlerini kavrayabilir ve yetersiz kaldığı durumlarda müşterilerden daha fazla açıklama isteyebilir.
Rulai ayrıca çoğu mesajlaşma kanalı, müşteri hizmetleri yazılımı, kurumsal işletme yazılımı ve bulut depolama platformlarıyla birlikte de çalışabilir. Sürükle ve bırak tasarım konsolu ile sıfırdan bir Rulai chatbotu kurabilir ve yapay zekanın müşterilerinize adapte olmasına izin verebilirsiniz. Ya da daha öncesinde hazırladığınız ve aktif olarak kullandığınız bir chatbotunuz varsa, Rulai üzerinde geliştirmeye de devam edebilirsiniz.
4. Live Person
20 yılı aşkın bir süredir mesajlaşma verilerini toplayarak yapay zeka destekli chatbotlarını geliştiren LivePerson, hemen hemen her sektöre uygun diyaloglarınızı otomatikleştirebileceğiniz ve web siteniz, mobil uygulamanız, birçok sosyal medya kanalı ve mesajlaşma servisine entegre edebileceğiniz bir yapıya sahip.
LivePerson’un yönetim konsolu, kodlama bilgisi olmadan sıfırdan sohbetler oluşturmanıza olanak tanır ve analitik panosu ile gerçek zamanlı tespitler (satış oranı, toplam konuşma süresi, ortalama sipariş değeri…) yapmanızı sağlıyor.
5. Inbenta
Ağırlıklı olarak kurumsal markalar için tasarlanan Inbeta’nın chatbot’u, her bir müşteri görüşmesinin içeriğini tespit etmek ve sorularını doğru bir şekilde cevaplamak için makine öğreniminden ve kendi doğal dil işleme motorundan yararlanıyor. Inbenta ayrıca, özel konuşma akışları oluşturmanızı sağlayan bir iletişim yöneticisi de sunuyor. Ek olarak, Inbenta’nın chatbotu, müşterilerinizden birinin bir insanla konuşması gerektiğini fark ettiğinde, görüşmeyi uygun destek temsilcisine de iletebiliyor.
6. Ada
Medium, Shopify ve MailChimp gibi müşteriler tarafından güvenilen Ada, eğitmek, belirli mesajlara GIF eklemek ve müşteri verilerini saklamak için kullanabileceğiniz sürekle-bırak yapısı ile çalışan bir chatbot.
Tıpkı diğer botlar gibi Ada da çoğu mesajlaşma kanalına ve müşteri hizmetleri servislerine entegre olabiliyor, müşterilerinize kişisel mesajlar gönderebiliyor ve botlarınızı analiz edebileceğiniz bir servisi beraberinde sunuyor.
7. Vergic
Vergic, işletmenizin ilk müşteri desteği olarak kullanabileceğiniz bir chatbot. Hesap kontrolü, kayıt ve benzeri süreçler ile başa çıkabilen chatbot, daha karmaşık problemler ve talepler ile karşılaştığında müşterileri ilgili müşteri hizmetleri temsilcisine aktarabiliyor.
Vergic, doğal dil işleme ve doğal dil anlayış sürecinden faydalanarak duyarlılık analizi yapabiliyor, belgeler paylaşabiliyor ve chatbot analitiği hakkında rapor verebiliyor.
2019 chatbot 2019 yapay zeka artificial intelligence Chatbot chatbot araçları chatbot geliştirmek chatbot kullanımı chatbot nasıl geliştirilir chatbot platformları chatbot teknolojileri chatbot temel bilgiler chatbot ve kullanım alanları chatbot ve yapay zeka chatbot yapmak en iyi chatbotlar Yapay zeka YapayZekaTR