menu Menu
2020 Yapay Zekâ Trendleri
Yapay Zeka ve Gelecek
Özge Çakır Etiket: AI Trendleri Tarih: 10 Aralık 2019 0 Yorum
Derin Öğrenme Nedir? Geri İnsansı Robotlarda Yapay Zeka İleri

2020 Yapay Zekâ Trendleri

Yapay zekâ (AI), küresel işletmeler için sayısız olanaklara kapı açan bir rol değiştirici olmuştur. Yapay zekânın işletmelere entegrasyonu ile birlikte, küresel ekonominin önümüzdeki yıllarda katlanarak büyümesi bekleniyor. AI’nın iş stratejilerine dahil edilmesi yenilikçi bir düşünce olarak kabul edilmekle birlikte, çoğu şirket yöneticisinin zorluk yaşadığı durum, AI’nın maksimum yatırım getirisi ve değer yaratacak şekilde uygulanmasıdır.

Bu durum, “Çalışanlarımızı yapay zekâ hakkında nasıl eğitebiliriz? İşimiz için en uygun AI stratejisi nedir? Yapay zekânın güvenilir olduğunu nasıl kanıtlayabiliriz? Başa çıkmamız gereken yeni gizlilik ve siber güvenlik tehditleri olacak mı?” gibi sorulara sebebiyet veriyor. Bu soruların cevabı her şirket için farklı. İşletme yöneticilerinin, sürekli gelişen teknoloji dünyasına ayak uydurabilmek için yapay zekâ dünyasına geçiş yapması gerekiyor. İşte şirketlerin 2020 ve sonrası için odaklanmaları gereken 11 yapay zekâ trendi…

1. Yapay Zekâ İşlemlerinizi Ölçeklendirin

İşletmeler için ilk ve en önemli adım, yapay zekâ operasyonlarını ölçeklendirmek. Sağlam bir AI stratejisi oluşturmanın anahtarı; yapay zekâ uzmanları, IT departmanı ve işletme departmanından oluşan kapsamlı bir takıma sahip olmaktır. Yapay zekâ modelleri, hali hazırda var olan süreçleri iyileştirme gücüne sahip. Algoritmalarının avantajı, işletme ile ilgili birden fazla problemi çözme yeteneğine sahip olmasıdır. Bu nedenle işletmeler, daha küçük projelerin başarısını sağlayarak başlayabilir ve bu başarıdan gelen planları temel alarak daha büyük ve geniş çaplı projelere doğru ilerleyebilirler.

2. İşe Alım ve Destekleme

2020’deki bir diğer önemli yapay zekâ trendi; akıllı, öngörücü ve kendi kendine öğrenen insan kaynakları teknolojilerinin artan kullanımı olacaktır. Akıllı insan kaynakları yönetimiyle yapay zekânın tanıtımı, insan kaynaklarıyla ilgili dış kaynak kullanımıyla bu yıl artmaktadır. IK çözümlerinde AI, maliyetleri azaltmak, yasal komplikasyonlardan kaçınmak, üretkenliği artırmak ve şirketin yeni bir girişim oluşturulduğunda ortaya çıkan idari zorlukların üstesinden gelmesine yardımcı olmak için mükemmel bir çözümdür.

3. Yeteneğinizi Yönetme

Ulaşılabilirliğinin her yıl artması ile birlikte yapay zekâ, işletmeler için giderek önem kazanmaya başladı. Bununla birlikte, yapay zekanın kullanılabilirliğinin karmaşıklığı nedeniyle sıklıkla hatalar yapılabiliyor. Bu hataların çözümü, her biri belirli bir yeteneğe sahip üç ayrı çalışan dizisi oluşturarak mümkün. Bunlardan ilki, şirket çalışanlarının gelişmiş yapay zekâ uygulamalarını kullanmak ve verilerin yönetimini uygulamak için eğitilmesi olacaktır. İkincisi, kullanım durumlarını ve veri setlerini tanımlamak için eğitilmiş işletme uzmanlarını içermelidir. Bu çalışanlar, AI uzmanlarıyla birlikte çalışabilir ve yeni AI uygulamaları oluşturmaya yardımcı olabilir. Üçüncü ve son sırada ise, yapay zekâ uygulamalarını oluşturmaktan, dağıtmaktan ve yönetmekten sorumlu veri bilimcileri olmalıdır.

4. Güven ve Hiyerarşi Oluşturma

Yapay zekânın işletmelere entegrasyonunda; önyargı, mahremiyet, siber güvenlik, sistem etiği ve yapay zekanın doğru kararlar alınmasında nasıl güvenileceği konusundaki endişeler ortaya çıkıyor. Bu durumda, her alan için bir hesap verilebilirlik tespit edilmesi gerekiyor. Örneğin, Dubai’deki bir web tasarım şirketi olan FME Design, müşterilere olan sorumluluklarını bildirmek için yapay zekayı kullanıyor ve şablonlarının ihlal edilmeye ve müşteri verilerinin herhangi bir dahili veya harici siber saldırıya karşı güvenli olduğundan emin olmak için önlem alıyor. Bu, özellikle güçlü bir yönetim ve güvenlik önlemleri gerektiriyor.

5. Verileri Tanımla ve Tahsis Etme

Yapay zekâ, verileri yorumlayabiliyor ve yararlı bilgilere dönüştürebiliyor. Ancak tam olarak bir avantaj elde etmek için öncelikle verilerin uygun şekilde etiketlenmesi gerekmekte. Verilerin tanımlanması, standartlaştırılması ve etiketlenmesi; yapay zekânın kalıpları tanıması ve bunları gelecekle ilgili yararlı sezgiler oluşturmak için kullanması bakımından son derece önemli. Bu yönüyle risk yönetimi, müşteri operasyonlarının otomatikleştirilmesi ve çalışanların uygun kararların alınmasında desteklenmesi konusunda da avantaj sağlıyor.

6. Yapay Zekâ Destekli Ses Komutları

Siri, Cortana ve Alexa gibi sesli asistanlar oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Son yıllarda, yapay zekâ ile sesli arama asistanlarının optimizasyonu, birçok sektörde yeni bir iş kolu yarattı. İşletmeler artık ürünleri için sesli komutları tanımak amacıyla diyalog bazlı yapay zekâ asistanlarını kullanıyorlar. Bu asistanlar, yalnızca kullanıcının amacını tanımlamakla kalmıyor, aynı zamanda mevcut duruma göre ilgili seçenekler de sunuyor. Hızlı entegrasyon ile işletmelerin, 2020’de gelişen yapay zeka trendlerinden önemli ölçüde faydalanması bekleniyor.

7. Kişiselleştirme Stratejileri

AI’nın küresel ekonomi üzerindeki en büyük etkisi, iş dünyasından ziyade tüketici tarafında bekleniyor. Yapay zekâ teknolojileriyle işletmeler, kişiselleştirilmiş ve veri odaklı hizmetler ve ürünler oluşturabiliyor ve dağıtabiliyor. Yapay zekânın tüketici verilerini yorumlaması ve kalıpların tekrarı, işletmelerin daha yüksek kaliteli, hedef kitle odaklı ürünler üretmeye yardımcı olacak stratejiler ve tahminler oluşturmalarına yardımcı oluyor.

8. Dijital Pazarlamada AI Kullanımı

Her şeyden önce dijital pazarlama, yapay zekâ geliştirmenin en büyük fayda sağlayıcılarından biri. Dijital pazarlama, AI’nın tanıtımından bu yana çeşitli atılımlar yaparak, onu ilkel biçimlerden arıtılmış ve hesaplanmış bir içerik yayma aracına dönüştürdü. Yapay zekânın işleri için ne kadar merkezi olduğuna bağlı olarak AI alanlarında çalışan birçok şirket var. Google’ın AI algoritmalarına yaptığı yoğun yatırım; organik ve ücretli pazarlama için tüm çevrimiçi pazarlama protokollerini otomatikleştirmesine yardımcı oldu. Son güncellemelerle, Google AdWords yöneticisi artık insanlar tarafından oluşturulan kampanyalara ihtiyaç duymayacak, bunun yerine reklamları kendisi oluşturacak ve herhangi bir müdahale olmadan otomatik olarak canlı yayınlayacaktır.

9. Tahmini Modelleme

Modelleri yapay zekâ ile tahmin etmek sadece sınırlı dijital pazarlama değildir. Bu modellerin çoğu, alıcının niyeti, müşteri katılımı ve dönüşüm oranının anlaşılmasına yardımcı olur. AI, firmaların alıcı davranışlarını anlamada karşılaştığı bu zorlukların çoğunu ortadan kaldırmak için öngörücü modeller oluşturmaya hizmet etmektedir. Tahmini modeller, yaklaşmakta olan satışları tahmin etmede, ürün tasarlamada ve ideal bir müşteri deneyimi sağlamada önemli bir rol oynar.

10. Çeşitlendirilmiş Gelir Kaynakları

Veri tanımlamanın ve tahsis etmenin yanı sıra yapay zekâ, ayrıca yeni gelir akışları yaratmadaki faydasını da kanıtlamıştır. Müşteri faaliyetlerinde AI kullanımı, sektördeki çoğu işletmenin ürünlerini tasarlamak, dağıtmak, pazarlamak ve satmak için ihtiyaç duyduğu büyük veri tabanlarını oluşturmasına yardımcı olur. 2019’da veri oluşturma üzerine çalışan ve farklı endüstriler ve sektörler için analitik sunan birçok firmanın 2020’de de giderek artması bekleniyor.

11. Yapay Zekânın Gücünü Artırmak

Yapay zekânın diğer teknolojilerle entegrasyonu, veri odaklı iş stratejilerinin geliştirilmesinde önemli bir gelişme. Yapay zekâyı analitikle birleştirmek, Nesnelerin İnterneti (IoT), ERP, blok zinciri ve kuantum hesaplama, daha akıcı çalışma işlemleriyle sonuçlanır. Bu, her ne kadar başlangıçta işletme yöneticileri için bir zorluk teşkil etse de, kazançlar şirketin yaşayacağı her türlü sıkıntıdan daha ağır basacaktır. DevOps tekniklerini benimsemek, çalışanlar arasında iletişim yollarını açmanın ve AI’nın diğer teknolojilerle entegrasyonunu başarıyla tamamlamanın bir çözümüdür.

Kaynak: Market Watch

2020 yapay zeka 2020 yapay zeka teknolojileri yapay zeka 2020 yapay zeka çözümleri yapay zeka geliştirme yapay zeka örnekleri yapay zeka teknolojileri yapay zeka trendler


Geri İleri

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cancel Yorum gönder