menu Menu
Derin Öğrenme Nedir?
Yapay Zeka ve Derin Öğrenme
Özge Çakır Etiket: AI Teknolojileri Tarih: 16 Aralık 2019 0 Yorum
Yapay Zekâ ve Kullanım Alanları Geri 2020 Yapay Zekâ Trendleri İleri

Derin Öğrenme Nedir?

Son dönemde, insan becerilerini öğrenen makineler hakkında çok fazla konuşuluyor. Teknoloji hızla gelişirken, yapay zeka, makine öğrenimi ve derin öğrenme gibi terimler akıllarda soru işaretleri bırakabilmekte. Sizler için hazırladığımız içeriğin derin öğrenme konusundaki karmaşayı gidermeye yardımcı olacağına inanıyoruz. İşte derin öğrenme ile ilgili tüm detaylar…

Derin Öğrenme Nedir?

Yapay zeka alanı, makinelerin deneyimle öğrenebileceği ve insan katılımı olmadan beceriler kazanabileceği makine öğrenimini kapsıyor. Derin öğrenme ise, yapay sinir ağlarının ve insan beyninden ilham alan algoritmaların veriden öğrendiği bir makine öğreniminin alt kümesidir. İnsanların tecrübelerinden öğrendiklerine benzer olarak, derin öğrenme algoritması, sonucu iyileştirmek adına her defasında biraz değişiklik yaparak daha iyi bir iş çıkarmaktadır. Derin öğrenme, düşünce gerektiren herhangi bir problem hakkındaki çözümü gerçekleştirebilir.

Her geçen gün üretilen ve 2,6 milyon bayt olarak tahmin edilen veri miktarı oldukça şaşırtıcı. Derin öğrenme algoritmaları, öğrenmek için çok fazla veri gerektirdiğinden, veri oluşturmadaki bu artış, derin öğrenme yeteneklerinin son yıllarda artmasına neden olmuştur. Buna ek olarak, derin öğrenme algoritmaları, yapay zeka (AI) teknolojisinin geliştirilmesi ile birlikte, bugün mevcut olan daha güçlü bilgi işlem gücünden yararlanır.

AI, bir hizmet olarak küçük kuruluşlara yapay zeka teknolojisine erişim ve büyük bir ilk yatırım olmadan derin öğrenme için gereken algoritmaları vermiştir. Derin öğrenme, makinelerin çok çeşitli, yapılandırılmamış ve birbirine bağlı bir veri kümesi kullanırken bile karmaşık sorunları çözmesini sağlamaktadır. Derin öğrenme algoritmaları ne kadar çok öğrenirse, o kadar iyi performans göstermektedir.

Derin Öğrenme Örnekleri

Artık makineler, karmaşık problemleri insan müdahalesi olmadan çözmeyi öğrenebildiğine göre, tam olarak ne ile mücadele ediyorlar? Derin öğrenmenin bugün desteklediği görevlerden sadece birkaçını aşağıda listeledik. Algoritmalar veri akışı yoluyla öğrenmeye devam ettikçe, listenin büyümeye devam etmesi bekleniyor.

1. Sanal Yardımcılar

İster Alexa, ister Siri veya Cortana olsun, çevrimiçi servis sağlayıcıların sanal asistanları, konuşmaları ve insanların onlarla etkileşime girdiklerinde kullandıkları dili anlamalarına yardımcı olmak için derin öğrenme kullanıyor.

2. Çeviriler

Benzer şekilde, derin öğrenme algoritmaları otomatik olarak diller arasında çeviri yapabiliyor. Bu özellik, özellikle seyahat edenler, iş adamları ve hükümet çalışanları için oldukça önemlidir.

3. Sürücüsüz Araçlar

Sürücüsüz bir aracın yolun gerçekliğini anlama şekli, yoldaki dur işaretine veya başka bir araç olup olmadığına nasıl cevap vereceği, derin öğrenme algoritmaları yoluyla gerçekleşir. Algoritmalar ne kadar çok veri alırsa, o kadar çok insan davranışlarını gerçekleştirebilir.

4. Sohbet Robotları ve Servis Botları

Birçok şirket için müşteri hizmeti sağlayan sohbet robotları ve servis botları, derin öğrenme sayesinde artan miktarda işitsel ve yazılı sorulara akıllıca ve yardımcı bir şekilde cevap verebiliyor.

5. Görüntü Renklendirme

Siyah beyaz görüntüleri renkli hale getirmek, önceleri insan eliyle yapılıyordu. Bugün, derin öğrenme algoritmaları, resimlerdeki kaynağı ve nesneleri, siyah beyaz görüntüyü renkli olarak yeniden oluşturmak için kullanabilmekte. Sonuçlar ise oldukça doğru ve etkileyici.

6. Yüz tanıma

Derin öğrenme yüz tanıma özelliği, yalnızca güvenlik amaçlı değil, aynı zamanda Facebook gönderilerindeki insanları etiketlemek için de kullanılıyor. Yakın gelecekte yüzlerimizi kullanarak bile bir mağazadaki ürünler için ödeme yapabiliriz. Yüz tanıma konusundaki derin öğrenme algoritmalarının karşılaştığı zorluk, kişilerin saç stilleri değiştiğinde, sakal bıraktıklarında ya da tıraş olduklarında veya alınan görüntünün kötü aydınlatma gibi nedenlerle zayıf olduğu durumlarda bile aynı kişinin yüz tanımlamasını yapabilmeleridir.

7. İlaç ve Tıbbı Ürünler

Hastalık ve tümör tanılarından, bir bireyin taşıdığı genler için özel olarak oluşturulan kişiselleştirilmiş ilaçlara, tıp alanındaki derin öğrenme, büyük ilaç ve tıbbi şirketlerin çoğunun dikkatini çekmektedir.

8. Kişiselleştirilmiş Alışveriş ve Eğlence

Netflix daha sonra izlemeniz gerekenler için önerileri nasıl bulabiliyor? Ya da Amazon, bir sonraki alışverişinizde satın almanız gerekenler hakkında nasıl fikir edinebiliyor ve bu öneriler nasıl tam da sizin ihtiyacınız olan şeyler olabiliyor? Bu soruların cevabı; derin öğrenme algoritmaları. Derin öğrenme algoritmaları ne kadar deneyim sahibi olursa o kadar iyi performans sergiliyor. Teknoloji gelişmeye devam ederken, derin öğrenme algoritmalarıyla ilgili ilginç gelişmelerle karşılaşacağız gibi duruyor.

Kaynak: Forbes

artificial intelligence Deep Learning deep learning nedir derin öğrenme derin öğrenme algoritmaları derin öğrenme nedir Machine learning makine öğrenimi yapay zeka teknolojileri


Geri İleri

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cancel Yorum gönder