menu Menu
Yapay Zekâ ve Kullanım Alanları
Yapay Zeka ve Gelecek
Özge Çakır Etiket: AI Teknolojileri Tarih: 6 Ocak 2020 One Comment
Yapay Zekâ ve Geleceğin Meslekleri Geri Derin Öğrenme Nedir? İleri

Yapay Zekâ ve Kullanım Alanları

Yapay zekâyı, insan beyninin benzerini bir makine içerisinde tasarlamak ve bu makinenin “akıl yürütme, bilgi sunumu, planlama, öğrenme, algılama, hareket edebilme ve manipüle etme becerisini sağlama olarak tanımlayabiliriz. Yapay zekâ araştırmaları Robotik ve Makine öğrenmesi olmak üzere iki ana alt alana bölünebilir. Robotik, tasarım, yapım, işletme ve robot kullanımı ile ilgilenir. Odaklanacağımız makine öğrenmesi, bilgisayar sistemlerine “akıl yürütme, bilgi sunumu, planlama ve öğrenme gibi işlevleri sağlamak için istatistiksel teknikleri kullanan bir bilgisayar bilimi alanıdır.

Yapay Sinir Ağları veya bağlantı sistemi ise, bazı hayvan beyinlerini oluşturan biyolojik sinir ağlarından ilham alan bilgisayar sistemleridir. Bu tür sistemler, örnekleri göz önünde bulundurarak görevleri gerçekleştirmeyi öğrenir. Yapay Sinir Ağları, biyolojik beyindeki nöronları modelleyen yapay nöronlar adı verilen bağlı birimler koleksiyonuna dayanır. Biyolojik beyindeki sinapslar gibi her bağlantı bir yapay nörondan diğerine bir sinyal iletebilir. Sinyal alan yapay bir nöron onu işleyebilir ve daha sonra ona bağlı ek yapay nöronları işaret edebilir.

Yapay Zekâ Nasıl Ortaya Çıktı?

Yapay zekâ terimi ilk olarak 1956’da ortaya çıktı, ancak artan veri hacimleri ve gelişmiş algoritmalar sayesinde günümüzde daha popüler hale geldi. 1950’lerde yapılan AI araştırmaları, problem çözme ve sembolik yöntemler gibi konular üzerinde durdu. 1960’larda ABD Savunma Bakanlığı bu tür çalışmalara yer vererek, temel insan işlevlerini taklit etmek amacıyla bilgisayarları eğitmeye başladı. Örneğin, Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA); Siri, Alexa veya Cortana’dan çok önce, 2003 yılında akıllı kişisel asistanlar üretti. Bu erken çalışma, bugün bilgisayarlarda gördüğümüz insan yeteneklerini tamamlamak ve güçlendirmek için tasarlanabilen karar destek sistemleri ve akıllı arama sistemlerinin yolunu açtı. Hollywood filmleri ve bilim kurgu romanları AI’yı dünyayı ele geçiren insan benzeri robotlar olarak tasvir ederken, AI sektörlere pek çok fayda sağlamak amacıyla geliştirildi.

Yapay Zekâ Yenilikleri:

Google Asistan, yapay zekâ tarafından desteklenen, mobil ve akıllı ev cihazlarında bulunan ve Google tarafından geliştirilen sanal bir kişisel asistandır. İnternet’te arama yapabilir, olayları ve alarmları planlayabilir, kullanıcının cihazındaki donanım ayarlarını yapabilir ve kullanıcının Google hesabındaki bilgileri gösterebilir. Ancak Google’un aksine, Google Asistan, Google’ın doğal dil işleme algoritmasını kullanarak iki yönlü bir konuşma gerçekleştirebilir.

Google Duplex, Google Asistan’ın, insan sesini taklit ederek doğal sohbetler yapmasına olanak tanıyan bir uzantısıdır. Google Duplex, randevu almak için kuaförü aramak, restoran rezervasyonu gerçekleştirmek veya mağazaların çalışma saatlerini doğrulamak için onları aramak gibi görevleri tamamlayabilir. Görevlerinin çoğunu tamamen bağımsız olarak tamamlayabilse de, tamamlayamadığı durumlarda, bir insan operatöre görevi tamamlaması için sinyal verebilir. Duplex, insana benzer doğal bir ses ve dilde konuşmak amacıyla yaratılmıştır.

Tesla Autopilot, Tesla tarafından sunulan; şerit merkezleme, uyarlanabilir hız sabitleme, kendi kendine park etme, sürücü direksiyonuna gerek duymadan şeritleri otomatik olarak değiştirme gibi yeteneklere sahip, otomobilin garaja girmesini veya garajdan çıkmasını sağlayan gelişmiş bir sürücü destek sistemi özelliğidir. Geliştirilmiş Otopilot’ta planlanan iyileştirmeler arasında; ulaşılmak istenen hedef noktasına göre bir otoyoldan diğerine geçme ve gelecekte tam otomatik sürüş sağlamaktır. Bu hedefe ulaşmak için yasal, düzenleyici ve teknik engellerin aşılması gerekmektedir.

Facebook DeepFace, bir dijital görüntüden veya video karesinden kişileri tanımlayabilen veya doğrulayabilen, biyometrik Yapay Zekâ tabanlı bir uygulama teknolojisidir. Yüz tanıma sistemlerinin çalıştığı birçok yöntem bulunmaktadır, ancak genel olarak verilen görüntüden seçilen yüzlerin özelliklerini bir veritabanındaki yüzlerle karşılaştırarak çalışırlar.

MIT’in bir ekibi tarafından akıllı saat olarak geliştirilen Humox Hex, kişilerin kalp atış hızını izlemenin yanında, kullanıcıya gerçek zamanlı önerilerde bulunmak için kaslardaki oksijen tüketimini hesaplıyor. Bu egzersizleri optimize ederek iyileşme sürecini izliyor.

Sophia, Hong Kong merkezli Şirket Hanson Robotics tarafından geliştirilen bir sosyal insansı robottur.  Gözlerindeki kameralar bilgisayar algoritmalarıyla birleşerek görmesine izin vermektedir. Böylece yüzleri takip edebiliyor, göz temasını sürdürebiliyor ve bireyleri tanıyabiliyor. Fonksiyonel yürüme kabiliyetine sahip olmakla birlikte konuşabiliyor.

Yeni çağın kognitif çözümleri öncüsü IBM Watson, yapay zekâ teknolojisi ile klasik programlanabilir yapıdan daha farklı çalışarak gelişimi yeni bir yazılım vizyonu ile değiştiriyor. Kognitif yapısı gereği insan uzmanlık gelişimi sürecinin bir yansıması modülünde oluşturulan Watson, sistemsel problemleri insancıl bakış açısı ile anlamakta ve sonrasında 4 adımda karar vererek çözümler sunmaktadır. Watson, bilgiyi alıp kullanırken doğal dil kullanır ve dil bilgisi kurallarına uyar. Kullanıcı dilinin asıl amacını anlamaya çalışır ve mantıksal bütünlüğü sağlayarak, sahip olduğu dilsel modeller ve algoritmalar aracılığıyla beklenen cevapları oluşturur.

Yapay Zekânın Yakın Geleceği ve Kullanım Alanları:

Eğlence: Gelecekte kanepenizde otururken, seçtiğiniz sanal aktörleri içeren özel bir film sipariş edebilirsiniz. Gelişmiş tahmin programları ise, bir film senaryosunun hikayesini analiz ederken, gişe potansiyelini de tahmin edebilir.

Tıp: Yapay zekâ algoritmaları, doktorların ve hastanelerin verileri daha iyi analiz etmesini ve sağlık hizmetlerini her hastanın genlerine, ortamına ve yaşam tarzına göre özelleştirmesini sağlayacaktır. Beyin tümörlerini teşhis etmekten, hangi kanser tedavisinin bir birey için en iyisi olacağına karar vermeye kadar, AI kişiselleştirilmiş tıp devrimini yönlendirecektir.

Siber Güvenlik: Şirketler bilgisayar korsanlarından bir adım önde olmak için mücadele ediyor. USC uzmanları, yapay zekâ tarafından sağlanan kendi kendine öğrenme ve otomasyon yeteneklerinin, verileri daha sistematik ve uygun fiyatlı bir şekilde koruyabileceğini ve insanları terörizmden veya daha küçük ölçekli kimlik hırsızlığından daha güvenli tutabileceğini söylüyor.

Yaşamsal Görevler: AI asistanları, yaşları gereği birinin yardımına ihtiyaç duyan kişilerin bağımsız kalmasına ve kendi evlerinde daha uzun süre yaşamasına yardımcı olacak. Yapay zekâ araçları; besleyici yiyecekleri hazır tutacak, yüksek raflardaki nesnelere güvenli bir şekilde ulaşacak ve kişilerin evindeki hareketlerini izleyecektir.

Ulaşım: AI’nın yakın gelecekte en büyük etkiye sahip olabileceği nokta otomobillerdir. İnsanlardan farklı olarak AI sürücüleri; asla radyoya bakmamakta veya arka koltuktaki çocuklarıyla tartışmamaktadır. Google sayesinde günümüzde kullanılan otonom araçların 2030 yılına kadar kullanımının daha da artması bekleniyor.

Yapay Zekâ ve Turizm: Turizm ve kültür koruma bölgeleri için özel olarak geliştirilen Yapay Zekâ ve Turizm sanal asistanları, turistlerin ziyaret, eğlence, yolculuk, etkinlik ve benzer tatil aksiyonlarının başlangıcından sonuna kadar ziyaretçi memnuniyetini artırarak, beklentilerini karşılamaktadır. Böylece kişiler, ilgili turistik bölgeye ait eserler, restoranlar, servisler ve etkinlikler gibi ziyaret noktaları hakkında güncel bilgiler alabilir veya ilgili tanıtım videolarını izleyebilir ve turistik alanlar kapsamında gitmek istedikleri her noktaya navigasyon yönlendirmesi ile ulaşabilirler.

Yapay Zekâ ve Müşteri Hizmetleri: Yapay Zekâ ve Müşteri Hizmetleri deneyimi sayesinde kullanıcılar, mevcut ürünler hakkında bilgi ve çevrimiçi teknik yardım alabilir ve hatta teknik servis randevusu oluşturabilir. Yapay Zekâ Akıllı Müşteri Asistanları, insan zekâsı ve doğal konuşmayı taklit ederek, sesle veya yazıyla aktif edilebilmektedir. Sesli komut sistemi ile sizinle iletişim kurduklarında, sesinizi yorumlayarak sorularınıza uygun danışmanlık servisi sağlayabilirler.

Yapay Zekâ ve Havaalanı: Yapay Zekâ Havaalanı deneyimi ile kullanıcılar, belirlenen tarih aralığında, başlangıç noktasından hedef noktasına olan uçuşları, fiyatlarıyla birlikte öğrenebiliyor, uçuş numarasını kullanarak mevcut uçuş durumlarını izleyebiliyor ve havaalanı içerisinde gitmek istedikleri noktaya iç mekan navigasyon yönlendirmesi ile ulaşabiliyorlar.

Yapay Zekâ ve Akıllı Şehirler: Belediye hizmetlerinin daha az maliyetle daha verimli şekilde gerçekleşmesini sağlayan Yapay Zekâ ve Akıllı Şehirler teknolojileri, vatandaşa daha etkin hizmet sunulmasına imkan tanıyor. Akıllı şehirler, insan hayatına değer katarken, yaşam kalitesini de iyileştiriyor. Birçok belediyede kullanılmaya başlanan akıllı şehir uygulamaları; daha çok çevre, ulaşım, yönetişim, güvenlik, sağlık ve coğrafi bilgi sistemleri alanlarında yoğunlaşmakta.

Yapay Zekâ ve E-ticaret: Yapay Zekâ teknolojileri, E-ticaret sitelerinde arama konsollarının kişiye özel hale getirilmesi amacıyla kullanılıyor. Yapay zekâ, müşterilerin alışveriş alışkanlıkları ve ilgi alanları gibi bilgileri bir araya getiriyor ve tüketicilere kişiselleştirilmiş ürün önerilerinde bulunabilmesini mümkün kılıyor. Bu sayede kullanıcıların web sitesine yönlendirilmesi de sağlanıyor. Yapay zekâ, e-ticaret sektöründe farklı müşterilere farklı indirimlerin sunulması ya da farklı müşterilere farklı ürünlerin gösterilmesi gibi amaçlar için kullanılıyor.

Yapay Zekâ ve Etkinlikler: Yapay Zekâ ve Etkinlik Asistanları; kullanıcıların, etkinlik, sinema filmleri ve dahası hakkında güncel bilgiler almasını veya konu ile ilgili tanıtım videolarını izleyebilmelerini sağlıyor. Bunun yanı sıra kişilere; hava durumu ve trafik durumu ayrıntılarını inceleyebilme, kafe ve mağazalardaki promosyonları kontrol edebilme ve mevcut kampanyalar hakkında bilgi sahibi olabilme fırsatı sunuyor.

Yapay Zekâ ve Bankacılık ve Finansal Hizmetler: Yapay Zekâ ve Bankacılık ve Finansal Hizmetler deneyimi, kullanıcıların iş verimliliğini arttırarak, yatırımcıları hesap işlemlerinden, hisse senedi önerilerine kadar birçok konuda asiste ediyor. Hisse senetleri takibi, alım satım süreci, fon takibi ve benzeri süreçlere ayrılan zamanı daha etkili kullanabilmeniz adına; kullanıcı hesap bilgileri, kredi bilgileri, güncellemeler, yatırım raporları ve daha fazlası hakkında bilgi almanızı sağlıyor ve bu süreci sizin için denetliyor.

Yapay Zekâ ve Eğitim: Yapay Zekâ ve Eğitim teknolojileri, öğrencilerin eksik alanlarını analiz edebileceği için oluşturacağı programı bireye uygun bir şekilde tasarlayabiliyor. Kişiye özel oluşturulan eğitim programı ile öğrencilerin, hem daha verimli olacağı hem de gelecekte işini seven bir birey olarak çevresine katma değer sağlayacağı öngörülmekte. Eğitim yazılımlarını öğrenci ihtiyaçlarına göre kişiselleştiren yapay zekâ, öğrencilerin eksiklerini daha iyi anlıyor ve gelişim için kişiye özel destek avantajı oluşturuyor. Akıllı bilgisayar sistemleri ile desteklenen akıllı veri toplama, günümüzde aktif olarak birçok okul tarafından uygulanan bir işlem. Bugün bazı okullar, öğrencilerin gelişim sürecini takip edebilmek ve bu analiz ile öğrencinin performansını artırabilmek için de yapay zekâ teknolojisini kullanıyor.

Yapay Zekânın Ticari Kullanımı:

  • Dil çeviri sistemleri
  • Metin sistemiyle konuşma
  • Hava trafik kontrol sistemleri
  • Kişisel sistemleri otomatikleştirme
  • Denetim sistemleri
  • Akıllı otoyollar – trafik izleme
  • Tehlikeli koşullar için robotlar
  • Hukuk, tıp için uzmanlık sistemleri
  • Sinir ağı tabanlı tahmin – finans, hisse senetleri, ilaç
  • İdari özet üretim sistemleri
  • Otomatik programlama
  • Makalelerden çıkan haberleri özetleme
  • Akıllı tasarım – mimari, mekanik ve elektrik sistemleri
  • Oyun oynama sistemleri “koyu mavi”
  • Tıbbi teşhis sistemleri

 

Yapay Zekânın Geleceği:

  • İş dünyası liderlerinin yüzde 72’si, AI’nın avantaj sağlayacağını söylüyor.
  • 2020’ye kadar 1 milyar video kameranın yapay zekâya bağlanması bekleniyor.
  • Şu anda kullanımda olan 4 milyar cihaz AI ses özelliklerini içeriyor.
  • AI sayesinde 2,3 milyon yeni iş kolu yaratılırken, 2020’ye kadar 1,8 milyon iş kolu ortadan kaldırıldı.
  • 2021’de yapay zekâ artırımı 2,9 trilyon dolar iş değeri yaratacak ve çalışan verimliliğinin 6,2 milyar saati geri kazanılacak.
  • 2014 yılında yapay zekâ girişimlerine 300 milyon dolarlık girişim sermayesi yatırımı yaptı. Bu rakam önceki yıla göre yüzde 300 arttı.

Redwood Software ve Sapio Research’ün 2017 çalışmasına katılanlar, işletmelerin yüzde 60’ının önümüzdeki beş yıl içinde otomatikleştirilebileceğine inandıklarını söylediler. Öte yandan Gartner, 2020 yılına kadar AI’nın daha fazla iş üreteceğini öngörüyor. Yeni işler yaratmanın yanı sıra AI, insanların işlerini daha iyi yapmalarına da yardımcı olacak.

Hedefler:

İnsanlar; küçük yeteneklere, sınırlı depolama yapabilen beyinlere ve sınırlı bir yaşam süresine sahip olduklarından, bilim adamları yapay zekâ alanında daha fazla araştırma yapıyor. Saniyede binlerce kitap okuyabilen bir zihin hayal edin… Sadece okumakla kalmayıp aynı zamanda onu farklı bilim alanları arasında yeni bir bağlantı ve muhakeme yaparak anlar, algılar ve analiz ederse sonuç ne olurdu?

Tıbbi endüstri sıçraması, tüm kronik hastalıkları tedavi edebilir ve insan ömrünü uzatabilir. Diğer evrenlerin keşfi ve tüm sektörlerde teknik ilerleme; şirketlerin faaliyetlerini daha iyi planlamalarına ve ve onları daha iyi anlamalarına yardımcı olarak geliri ve müşteri memnuniyetini artırmalarına ve maliyetleri azaltmalarına yardımcı olacaktır.

Kaynak: Medium

robotlarla ilgilenen meslek nedir yapay zeka 2020 yapay zeka ile ilgili meslekler yapay zeka mesleği yapay zeka mühendisliği yapay zeka nasıl ortaya çıktı yapay zekadan etkilenmeyecek meslekler yapay zekanın yapamayacağı meslekler yapay zekanın yok edeceği meslekler


Geri İleri

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cancel Yorum gönder