menu Menu
Yapay Zeka’nın CoronaVirus (KoronaVirüs) ile Savaşı
Yapay Zeka ve Sağlık
Burak Pehlivan Etiket: AI Haberleri, AI Teknolojileri, AI ve Sağlık Tarih: 17 Mart 2020 0 Yorum
Yapay Zeka Vs CoronaVirus 2 Geri Yapay Zekâ ve Geleceğin Meslekleri İleri

Yapay Zeka’nın CoronaVirus (KoronaVirüs) ile Savaşı

Çin’in Hubei eyaletindeki Wuhan şehrinde başlayan Korona virüsü için hazırlanan ilk raporun (COVID-19) ardından bugün Türkiye de olmak üzere 100’den fazla ülkede virüs riski bulunuyor. Pandemi etkisinin azaltılması, virüsün tedavisi ve toplumun konu üzerinde bilgilendirilmesi için birçok alanda yenilikçi çözümler geliştiriliyor.

Alibaba, Baidu ve Huawei gibi bilinen markaların yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki klinisyenler, akademisyenler ve devlet kurumları iş birliği yapıyor, Korona Virüs’ü ile mücadele için alternatif çözümler geliştiriyorlar.

Peki, yapay zeka ve veri biliminden faydalanarak  salgın ile nasıl savaşılır? İşte Korona Virüsü yönetmek ve salgını azaltmak için atılan 10 yapay zeka adımı!

1. Virüs tanımlama, izleme ve tahmin etme

Virüs ile ilgili bilgileri ne kadar iyi izleyebilirsek o kadar iyi anlayabilir ve  mücadele edebiliriz. Bugün haber raporları, sosyal medya platformları ve hükumet belgelerinin analiz edilmesinde yapay zeka çözümlerinden faydalanılıyor. Böylece hastalıkların erken teşhis edilebilmesi ve olası bir salgının önüne geçmek için zaman kazanılıyor.

Yapay zeka teknolojilerinden faydalanarak bulaşıcı hastalıkların risk takibini yapan Kanadalı şirket BlueDot‘un Dünya Sağlık Örgütü’nün kamu uyarılarından önce Korona Virüsü salgını hakkındaki uyarılarını hatırlatırız.

Johns Hopkins Üniversitesi (JHU) Sistem Bilimi ve Mühendisliği Merkezi (CSSE) tarafından yapılan Coronavirus COVID-19 Küresel Durumlar Ekranı’na ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

2. Virüs teşhisi

Geçtiğimiz günlerde Infervision, virüsün erken teşhis edilebilmesi konusunda sağlık sektörü çalışanlarına destek sağlayacak bir yapay zeka çözümü başlattı. Wuhan Tongji Hastanesi’nde kullanılmaya başlanan çözüm, normalde sonuçlarının 1-2 saat aralığında görüntülendiği tomografi sürecini hızlandırıyor. Böylece hastanede daha fazla hastaya yardımcı olunuyor.

Yine benzer bir çalışma Çin’in e-ticaret devi Alibaba tarafından da geliştiriliyor. Alibaba kendi geliştirdiği yapay zeka destekli çözüm ile hastalığı %96 oranıyla doğru teşhis edebildiğini söylüyor.

3. Sağlık hizmeti işlemleri

Hastanelerde yalnızca sağlık sistemlerinin klinik operasyonları değil, aynı zamanda hastaların kayıt ve ödeme gibi işlem süreçlerini yöneten idari bölümler de bulunuyor. Ant Financial tarafından sunulan bir blockchain platformu ile kullanıcı talepleri ve işlemlerine ait süreçler hem daha hızlı hem de el değmeden yönetilebiliyor. Böylece hastalar ile hasta personelleri arasındaki zaman yönetimi daha verimli değerlendirilebiliyor.

4. Dronlar ile taşımacılık

Medikal ürün teslimatında hem hijyen hem de güvenlik açısından en hızlı yöntem drone teslimatıdır. Terra Drone şirketi bugün Xinchang Country kontrol merkezi ile devlet hastaneleri arasında tıbbi örnekler ve karantina malzemelerinin taşınmasını sağlıyor. Taşımacılığın yanı sıra dronlar, kurumsal alanlarda devriye görevi ve termal görüntüleme için de kullanılıyor.

5. Sterilizasyon

Robotlar virüslere karşı hassas değildir, bu nedenle iletişim süreçlerinde insanlar konumunda bulunmaları daha sağlıklıdır. Bu sebeple alışverişler ve ilaç verme gibi fiziksel görevlerin robotlar tarafından karşılanması hijyen başlığı altında kulağa kötü gelmiyor.

Blue Ocean Robotics tarafından geliştirilen UVD robotları bugün ultraviyole ışıklar ile bakteri ve virüsleri öldürebiliyor. Ayrıca Çin’deki 40 farklı hastanede görev yapan Pudu Technology robotları catering endüstrisinde hizmet vererek hastalığın sektör özelinde yayılma ihtimallerinin önüne geçmiş durumda.

6. İlaçların geliştirilmesi

Geçtiğimiz günlerde Google DeepMind, yapay zekayı virüs oluşturabilecek proteinlerin tanımlanmasında görevlendirdi ve konuyla ilgili bulgularını yayınladı.

Dünyanın en zorlu hastalıklarıyla savaşabilecek ilaçlar oluşturmak için yapay zekadan faydalanan şirket BenevolentAI ise, Korona Virüsün tedavisinde kullanılabilecek ilacın bulunması için çalışmalarına devam ediyor.

7. Gelişmiş kumaşlar ile daha fazla koruma

Bir İsrail girişim şirketi olan Sonovia, daha sağlıklı bir hayat için metal oksit nano parçacıklara dayanan anti-patojen ve bakteriyel kumaşlardan yapılmış yüz maskeleri geliştiriyor.

8. Enfekte bireylerin analizi

Her ne kadar tartışmalı bir yapay zeka kullanım alanı olsa da Çin’de ateşi olan ve virüslü olma olasılığı daha yüksek olan kişileri tanımlamak için SenseTime’ın yüz tanıma ve sıcaklık algılama teknolojisi birlikte kullanılıyor. Böylece tanımlı ve riskli kişilerin en kısa zamanda kontrolleri sağlanıyor ve salgının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Çin hükümeti aynı zamanda vatandaşlarının seyahat geçmişi üzerinden yüksek salgın oranı bulunan lokasyonlarda hangi vatandaşın ne kadar süre geçirdiğini ölçebilen ve değerlendiren ‘’Sağlık Kodu’’ isimli bir izleme sistemi geliştirdi. Bu sistem ile WeChat veya Alipay uygulamaları üzerindeki tüm kullanıcılar seyahat geçmişine göre kırmızı, sarı ve yeşil renkler ile sınıflandırılıyor. Böylece kullanıcılar en yakınları hakkında bilgi sahibi oluyor.

9. Bilgilendirme servisleri

WeChat kullanıcıları, sağlık ile ilgili merak ettiği konularda ücretsiz danışmanlık hizmeti veren Tencent’in geliştirdiği chatbotlar ile iletişime geçebiliyor. Chatbotlar, seyahat ve turizm endüstrisindeki servis sağlayıcılar için en son prosedürler ve aksaklıklar hakkında yolcuları güncel tutmak için gerekli bilgileri sağlıyor.

10. Korona virüs aşısı üzerine çalışan süper bilgisayarlar

Tencent, DiDi ve Huawei gibi birçok büyük teknoloji şirketine ait bulut tabanlı işlem kaynakları ve süper bilgisayarlar, virüsün tedavisi veya aşısının geliştirilmesi için araştırmacılar tarafından kullanılıyor. Bu bilgisayarların hesaplama ve işlem süreleri standart bilgisayarlara oranla çok daha yüksek.


COVID-19 gibi küresel bir pandemide, teknoloji, yapay zeka ve veri bilimi, toplumların salgını etkili bir şekilde ele almalarına yardımcı olmak için oldukça kritiktir.
Korona Virüs sebepli gerçekleşen tüm olumsuzluklar nedeniyle üzgünüz.
Sağlıklı haftalar dileriz…

2020 yapay zeka artificial intelligence corona korona Yapay zeka yapay zeka çözümleri yapay zeka kullanım alanları yapay zeka teknolojileri yapay zeka ve corona yapay zeka ve dünya yapay zeka ve hayat yapay zeka ve insan yapay zeka ve sağlık YapayZekaTR


Geri İleri

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cancel Yorum gönder