menu Menu
Yapay Zeka Vs CoronaVirus 2
Yapay Zeka ve Sağlık
Burak Pehlivan Etiket: AI Haberleri, AI Teknolojileri, AI Trendleri, AI ve Sağlık Tarih: 3 Nisan 2020 0 Yorum
Yapay Zeka Korona Virüsle Nasıl Savaşıyor?   Geri Yapay Zeka’nın CoronaVirus (KoronaVirüs) ile Savaşı İleri

Yapay Zeka Vs CoronaVirus (KoronaVirüs) 2

2020’nin başından beri tüm dünyanın gündeminde yer alan Corona Virüs’e karşı mücadeleyi desteklemek için yapay zekanın hangi alanlarda kullanıldığından bir önceki paylaşımımız “Yapay Zeka’nın CoronaVirüs (KoronaVirüs) ile Savaşı”nda bahsetmiştik.

Bugün virüsün tanımlanması, takibinin yapılması, sağlık hizmetlerindeki konumu, bilgilendirme servisleri ve daha birçok konu özelinde yeni uygulamalar tasarlanıyor, insanların hayatını kolaylaştıran çözümler geliştirilmeye devam ediyor.

ÇİN
Bir önceki yazımızda da bahsettiğimiz üzere medikal ürünlerin teslimatı ve termal görüntüleme için Çin’de aktif olarak kullanılan dronlar, bugün dışarıda bulunan insanları uyarmak ve onlara virüs ile ilgili tavsiyelerde bulunmak için kullanılıyor. İnsanların dikkatini çekmek, etki oluşturmak ve gerçek zamanlı iletişim kurmak için sizce de etkileyici değil mi?

Ayrıca Çin vatandaşlarının bir kısmı bugün ‘’Sağlık Kodu’’ isimli bir izleme sistemi ile takip ediliyor. Bu projede kodlar, salgın süreci boyunca bireylerin dijital sağlık sertifikası olarak geçiyor. Çözüm ise WeChat veya Alipay uygulamalarına kayıtlı kullanıcıların seyahat geçmişi, test sonuçları ve yaşadıkları bölge gibi değişkenler doğrultusunda kırmızı, sarı veya yeşil renklerin tanımlanması ile gerçekleşiyor. Kullanıcılara tanımlanan her renk risk oluşturabilecek kişilerin uyarılması ve tedavi süreci için öngörü sağlıyor.

RUSYA
Yapay zekanın gözetim sürecinde en bilinen çalışma alanlarından birinin yüz tanıma teknolojisi olduğunu biliyoruz. Rusya’nın başkenti Moskova’da bugün 170.000’den fazla kamera karantina sürecinin takibi için kullanılıyor. Bu kameraların ortalama 100.000’i yüz tanımlama çözümü içeren yapay zeka servisleri ile destekleniyor. Tıpkı Çin, Güney Kore ve İsrail’de de benzer yaklaşımlar ile kullanılan yüz tanıma teknolojisi, bugün Rusya’da da aktif olarak kullanılıyor.

GÜNEY KORE
Korona Virüsle mücadele sürecinde şehirlerinin birçok noktasında oluşturduğu test merkezi çadırları ve kontrol alanları üzerinden elde ettiği verileri coronamap.live adresi üzerinden vatandaşları ile paylaşan Güney Kore, salgın ile mücadele sürecinde dünyanın en iyi sonuçlarına sahip ülkeler arasında yer alıyor.

AMERİKA
Dünyanın önde gelen Amerikan bilişim şirketlerinden biri olan IBM’in diyalog bazlı yapay zeka servisi olan Watson Asistan her geçen gün virüs ile mücadele için eğitiliyor ve dünyanın dört bir yanındaki vatandaşların sorularını yanıtlıyor.

Devlet kurumu çalışanları ve vatandaşlar için bilgi servisi olarak konumlandırılan asistan, hastalık kontrol merkezleri, hükümetlere ait web siteleri ve yerel kaynaklarda gelen bilgiler ile eğitiliyor.

HİNDİSTAN
Hindistan hükümeti, korona virüsü salgınını ile mücadele için geliştirdiği CoWin-20 uygulaması çalışmalarına devam ediyor. Uygulama, koronavirüs riski taşıyan bireylerin sağlık durumları ile seyahat geçmişlerini eşleştirip bölgedeki diğer kullanıcılara ve sağlık birimlerine bildirmeyi hedefliyor.

CoWin-20’nin geçtiğimiz aylarda Çin’in önde gelen şirketlerinden Alibaba tarafından geliştirilen uygulama ile benzer yapıda olacağı düşünülüyor. Alibaba’nın geliştirdiği uygulama ise bugün 200 şehirde kullanılıyor.

TÜRKİYE
T.C Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu çalışmaları ile yayınlanan koronaonlem.saglik.gov.tr web sitesi makine öğrenmesi ile çalışıyor. Korona Önlem uygulamasına kimlik bilgileri ile giriş yapabilen her T.C vatandaşı uygulamadan faydalanabiliyor. Siz de sitede yer alan testi tamamlayarak Korona Virüs riskleri hakkında ön değerlendirme sonuçlarını görüntüleyebilirsiniz.

BONUS: Wuhan’da bir ay (Korona Virüs Belgeseli)

COVID-19 gibi küresel bir pandemide, teknoloji, yapay zeka ve veri bilimi, toplumların salgını etkili bir şekilde ele almalarına yardımcı olmak için oldukça kritiktir.

Korona Virüs sebepli gerçekleşen tüm olumsuzluklar nedeniyle üzgünüz.

Sağlık ve huzur dolu günlerin tekrar bizlerle olması dileğiyle…

2020 yapay zeka drone ve yapay zeka Makine öğrenmesi pandemi yapa zeka ve virüsler yapay zeka çözümleri yapay zeka haberleri yapay zeka kullanım alanları yapay zeka teknolojileri yapay zeka tr yapay zeka ve covid-19 yapay zeka ve insan yapay zeka ve sağlık yapay zeka vs corona


Geri İleri

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cancel Yorum gönder