Yapay zeka teknolojisi, insan davranışlarını gerçekleştirme konusunda her geçen gün gelişme göstererek daha verimli, daha hızlı ve daha düşük bir maliyetli çözümler sunuyor. Sağlık hizmetlerinde hem AI hem de robotik potansiyeli oldukça büyük. Yapay zeka ve robotik, tıpkı günlük yaşamımızda olduğu gibi, sağlık eko-sistemimizin de bir parçası haline geliyor. Peki bu dijital dönüşüm sağlık sektörünü ne yönde etkiliyor?
Sağlık Kontrolü
Yapay zekanın (artificial intelligence) en büyük potansiyel faydalarından biri, insanların bir doktora sıkça ihtiyaç duymadan sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktır. Tüketici sağlığı uygulamalarında AI ve Tıbbi Nesnelerin İnterneti (IoMT) kullanımı devam ediyor. Teknoloji uygulamaları, bireylerde daha sağlıklı davranışları teşvik etmekte ve sağlıklı bir yaşam tarzının proaktif yönetimine yardımcı olmaktadır. Ayrıca AI, sağlık ve refahın kontrolünü sağlarken, sağlık profesyonellerinin bakımlarından sorumlu oldukları kişilerin günlük ihtiyaçlarını daha iyi anlama yeteneklerini arttırır ve bu anlayışla onların daha iyi geri bildirim, rehberlik ve destek sağlayabilmelerine yardımcı olur.
Yapay Zeka Korona Virüsle Nasıl Savaşıyor.
Erken Teşhis
Yapay zeka kanser gibi hastalıkları daha doğru bir şekilde ve erken aşamalarda tespit etmek için kullanılıyor. Amerikan Kanser Derneği’ne göre, mamogramların büyük bir kısmı yanlış sonuçlar veriyor ve her 2 sağlıklı kadından 1’inde kanser olduğu söyleniyor. AI kullanımı mamogramların yüzde 99 doğrulukla 30 kat daha hızlı gözden geçirilmesini sağlayarak gereksiz biyopsi ihtiyacını azaltır. Yapay zeka ile kombine edilmiş giyilebilir cihazların ve diğer tıbbi cihazların çoğalması da erken evre kalp hastalığını denetlemek için uygulanmakta. Bu da doktorların ve hasta bakıcıların potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bölümleri daha erken, daha tedavi edilebilir aşamalarda daha iyi izlemelerini ve tespit etmelerini sağlamaktadır.
IBM’in Watson for Health’i, sağlık kuruluşlarının çok sayıda sağlık verisi ve güç teşhisinin kilidini açmak için bilişsel teknoloji uygulamalarına yardımcı oluyor. Watson çok daha fazla tıbbi bilgiyi gözden geçirip saklayabilir. Google’ın DeepMind Health’i, gerçek dünyadaki sağlık sorunlarını çözmek için klinisyenler, araştırmacılar ve hastalar ile işbirliği içinde çalışmaktadır. Teknoloji, insan beynini taklit eden sinir ağlarına güçlü genel amaçlı öğrenme algoritmaları oluşturmak için makine öğrenimi ve sistem sinirbilimini birleştirir.
Karar Verme
Sağlıkta bakımın iyileştirilmesi, büyük sağlık verilerinin uygun ve zamanında kararlarla belirlenmesini gerektirir ve tahmine dayalı analitik, klinik karar almayı ve eylemleri destekleyebilir. Risk taşıyan hastaları tanımlamak ve hangi nedenlerden dolayı (yaşam tarzı, çevresel, genomik veya diğer faktörler) hastalandığını tespit etmek için örüntü tanımayı kullanmak, yapay zekanın sağlık hizmetlerinde yer edinmeye başladığı başka bir alandır.
Tedavi
Sağlık çalışanlarının risk altındaki kronik hasta olan kişileri tanımlamasına yardımcı olmak için sağlık kayıtlarını taramanın ötesinde yapay zeka, sağlık uzmanlarının hastalık yönetimi için daha kapsamlı bir yaklaşım benimsemelerine, bakım planlarını daha iyi koordine etmelerine ve hastaların kendi dönem tedavi programlarına uymalarına yardımcı olabilmektedir. Robotlar tıpta 30 yıldan fazla bir süredir kullanılmakta. Bu robotlar, basit laboratuvar robotlarından cerrahlara yardımcı olabilecek veya kendi başlarına ameliyat yapabilecek cerrahi robotlara kadar çeşitlilik gösterir. Buna ek olarak, yapay zeka teknolojisi rehabilitasyon ve fizik tedavi merkezlerinde uzun süreli hastaları desteklemek için de kullanılmaktadır.
Yaşam Sonu Bakımı
Robotlar, insanların daha uzun süre bağımsız kalmasına yardımcı olarak ve hastane ve bakım evlerine olan ihtiyacı azaltarak, yaşam sonu bakımında devrim yapma potansiyeline sahiptir. AI teknolojilerindeki ilerlemelerle birlikte robotlar, hastalarla “sohbet” ve diğer sosyal etkileşimleri de gerçekleştirebiliyor.
Araştırma
Araştırma laboratuvarından hastaya giden yol uzun ve maliyetlidir. California Biyomedikal Araştırma Derneği’ne göre, bir ilacın araştırma laboratuvarından hastaya ulaşması ortalama 12 yıl alır. Klinik öncesi testlere başlayan ilaçların 5 bininden sadece beş tanesi insan testine tabi tutulmaktadır ve bu beş ilaçtan sadece biri insan kullanımı için onaylanmıştır. Ayrıca, ortalama olarak, bir şirketin araştırma laboratuvarından hastaya yeni bir ilaç geliştirmesi 359 milyon ABD dolarına mal olacaktır. İlaç araştırma ve keşfi, sağlık hizmetlerinde yapay zeka için en yeni uygulamalardan biridir. Yapay zekadaki en son gelişmeleri, ilaç keşfi ve uygulama süreçlerini kolaylaştırmak için yönlendirerek, hem yeni ilaçların pazarlanma süresini hem de maliyetlerini önemli ölçüde azaltma potansiyeli vardır.
Kaynak: PWC
sağlık bakanlığı yapay zeka Sağlık Sektöründe Yapay Zekanın Geleceği sağlıkta yapay zeka sağlıkta yapay zeka örnekleri yapay zeka sağlık uygulamaları yapay zeka sağlıkta hangi amaçlarla kullanılır yapay zeka ve sağlık Yapay zekanın günlük yaşantımızdaki kullanımı Yapay zekanın tıpta kullanımı