menu Menu
Yapay Zeka ve Sosyal Medya Algoritmaları
Yapay Zeka ve Sosyal Medya
Özge Çakır Etiket: AI Teknolojileri Tarih: 17 Eylül 2020 0 Yorum
Makine Öğreniminin Kullanım Alanları Geri Yapay Zeka: Ne Seninle Ne de Sensiz!   İleri

Günümüzün yüksek teknolojik gelişmeleri ile beraber yapay zeka teknolojisi de hız kesmeden ilerlemeye devam ediyor. Bilişim, telekominikasyon, sağlık, eğitim gibi birçok farklı alanda kendisine yer bulan yapay zeka teknolojileri, günümüzün en güçlü dinamiklerinden biri olan sosyal medya da aktif olarak kullanılmaktadır.

Sosyal Medyanın Yapay Zeka Algoritmaları

Günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen sosyal medya platformları, işlevselliklerini artırmak ve kullanıcılarına daha iyi bir deneyim sunmak için yapay zeka teknolojisi ile çalışan algoritmalar kullanır.  Yapılan araştırmalara göre sosyal medya için yapay zeka pazarının 2023’te 2,1 milyar doların üzerine çıkması öngörülmektedir. Facebook, Instagram, Twitter ve Pinterest gibi yaklaşık 2,8 milyar kullanıcıya sahip sosyal medya sitelerinin temel olarak yapay zeka algoritmasını kullanma amacı ise; bulundukları rekabet ortamında en iyi şekilde organize olarak doğru hedef kitleye ulaşmak ve kullanıcıları doğru yönlendirmek. Gelin sıklıkla kullanılan sosyal mecraların yapay zeka algoritmasını neden kullandıklarını inceleyelim;

  • Facebook: Facebook, algoritmasında yapay zeka kullanma konusunda öncü sosyal medya mecralarından biri halindedir. Facebook Yapay Zeka Araştırma Laboratuvarı’nı (FAIR) kuran Marc Zuckerberg, ‘’Amacımız birincil duyularımızda insanlardan daha iyi olan yapay zeka sistemleri oluşturmak.’’ Cümlesi ile yapay zeka teknolojisi konusundaki düşüncelerini açıklamıştı. Facebook’un yapay zeka kullanmasının amacı ise, kullanıcılarının aktivitelerini tespit ederek kullanıcı deneyimini geliştirmek. Facebook, yorum yazdığınız veya beğendiğiniz haberlere benzer olan gönderileri akışın en üstüne çıkararak, kullanıcılarına en uygun içeriği sunmaya çalışır. Reklamlar ile kullanıcı hedeflemede ve fotoğraflarda yüz tanıma özelliklerinde de yapay zeka teknolojisini kullanmaktadır.
  • Twitter: Twitter, trend olan konuları gözlemlemek ve etiketlerin sıralamasını belirlemek için yapay zeka algoritması teknolojisinden yararlanır. Bunun yanında yapay zeka ile tweetleri tarih sıralamasına göre değil, kullanıcı ile alaka düzeyine göre sıralamaya çalışarak, iyi bir kullanıcı deneyimi amaçlıyor.
  • Instagram: Instagram beğendiğiniz, kaydettiğiniz, takip ettiğiniz, profilini ziyaret ettiğiniz veya hikayesini izlediğiniz hesapları yapay zeka ile çalışan algoritmayla izleyerek kullanıcılarına alakalı gönderiler, hesaplar ve reklamlar sunmayı amaçlamaktadır. Instagram’ın attığı bir önemli adım ise, çağımızın en büyük sorunlarından biri olan siber zorbalığa karşı yapay zekayı kullanıyor olması. Algoritmanın, fotoğraflara veya videolara yapılan yorumları inceleyerek siber zorbalığı tespit etmesi amaçlanıyor.
  • LinkedIn: LinkedIn, bağlantılarınız, çalıştığınız yerler, takip ettiğiniz hashtag’ler ve sayfalar aracılığı ile size özel bir akış oluşturur. Algoritma, öncelikle bağlantılarınıza ve ilişkilerinize önem verir. Örneğin; Bill Gates’i takip ediyor olabilirsiniz ama sürekli birbirinizle etkileşim ve iletişim halinde olmadığınızdan; algoritma, yorumlar ve beğeniler ile doğrudan etkileşiminizin daha fazla olacağı kişilerin içeriklerini akışınızda ön plana çıkarır. Özetle algoritma, kişinin bağlı olduğu gruplara, takip ettiği hashtagler’e ve bağlantılarına göre ilgi alanlarını tanır ve alakalı içerikler sunmaya çalışır.

Nasıl Çalışır?

Sosyal medya mecralarında yer alan yapay zeka ile çalışan algoritmaların işleyişinde, öğrenme ve yorumlama ile devamlı gelişerek çalışan bir sistem kullanılmaktadır. Yapay zeka ile çalışan algoritma, her bir kullanıcının etkileşimde bulunduğu gönderileri, ziyaret ettiği profilleri hatta bunun yanında sosyal medya platformlarının dışında ziyaret ettiği web sitelerini depolayarak bir data oluşturur. Toplanan bu data ile her kişiye ayrı bir kullanıcı profili hazırlar. Yapay zeka algoritması oluşturulan bu profiller ile kullanıcıların nelerden hoşlandığını, nelerin ilgisini çektiğini tanımlayarak ilgili içerikleri öncelikli olarak sunar.

Kaynak: 

The Next Scoop
Marketing AI Institute
New Park Creative

dijital pazarlamada yapay zeka instagram algoritma linkedin algoritma pazarlamada yapay zeka sosyal medya algoritmaları twitter algoritma Yapay zeka yapay zeka algoritmaları yapay zeka ve sosyal medya


Geri İleri

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cancel Yorum gönder