menu Menu
Yapay Zeka Çağında Çalışanların İhtiyaç Duyacağı 9 Beceri
Yapay Zeka ve İş Dünyası
Duygu Kabacan Etiket: AI Teknolojileri Tarih: 14 Ekim 2020 0 Yorum
Yapay Zeka Eğitimi Nasıl Dönüştürüyor? Geri Terapiye AI Yaklaşımı; Online Terapi Veren 4 Chatbot İleri

İş dünyası hızla değişiyor. Her geçen gün gelişen farklı teknolojiler ile çerçevelenmiş yapay zeka çağında, dijital beceriler ve veri okuryazarlığının önemi tartışılmaz. Ancak, yapay zeka uygulamalarının hızlı ilerleyişi, işin insan tarafını göz ardı etmemiz gerektiği anlamını gelmez.

Makineler işleri otomatikleştirip kolaylaştırdıkça, insanlardaki bir takım beceriler çok daha kritik bir hale geliyor. Çalışanlar, bunu unutmadan ileriye dönük düşünerek bazı beceriler geliştirmelidir. Gelecekte, işverenler için daha kıymetli hale gelecek becerilere göz atalım.

Yaratıcılık

Günümüzde, robotlar ve makineler yapay zeka teknolojileri ile birçok şey yapabilir. Ancak, hayal etme ve yaratıcılık yetenekleri insanlarla rekabet etmekte güçlük çekmektedir. Ortaya çıkan ve gelişen yeni teknolojiler ile gelecekte iş yerleri, yaratıcı düşünceyi önemli kılan yeni ve farklı düşünme yollarına ihtiyaç duyacaktır.

Analitik Düşünme

Yapay zeka teknolojileri ile birlikte şirketlerin değişen doğasında, yaratıcı düşünme yeteneğinin yanı sıra eleştirel düşünme olarak da bilinen analitik düşünme becerisi de değer kazanmaktadır. Bunun sebebi ise analitik düşünme yeteneğine sahip çalışanların yenilikçi fikirler üretmeleri, karmaşık sorunları çözmeleri, farklı yolların artılarını ve eksilerini hesaplayarak şirkete değer kazandırmalarıdır.

Duygusal Zeka

Duygusal zeka, kişinin kendi duygularını fark etme, kontrol sağlama ve ifade edebilmenin yanında başkalarının da duygularını fark edebilme yeteneğidir. Genel olarak, duygusal zekası güçlü olan kişilerin empati yetenekleri de gelişmiştir. Makineler, her ne kadar gelişmiş teknolojilerle üretilse de insanların, diğer kişilerle iletişim kurma becerilerini kolayca kopyalayamaz. Bu sebeple, yüksek  duygusal zekaya sahip olan kişilerin, şirketlerde daha fazla talep görmesi kaçınılmazdır.

Kişilerarası İletişim

Duygusal zeka ile bağlantılı olmakla beraber, insanlarla başarılı bir şekilde bilgi aktarımında bulunma ve etkili iletişim becerileri, gelecekte çok daha kritik bir rol üstlenecektir. Bu noktada çalışanların, mesajlarını net bir şekilde iletebilmeleri ve insanlarla etkili bir iletişim kurabilmeleri için doğru ses tonu ve vücut diline hakim olmaları gerekmektedir.

Aktif Öğrenme

Aktif öğrenme becerisine sahip insanlar; hatalarından ders almaya, yeni zorluklar üstlenmeye, bilgilerini genişletmeye, özetle aktif olarak öğrenmeye açıktırlar. Öğrenmeye açık insanlar, yeteneklerinin geliştirilebileceğini ve böylece daha yüksek başarı sağlayabileceklerini bilirler. Bu becerilere sahip insanlar, şirketlerde hem günümüzde hem de gelecekte fazlasıyla talep görecektir.

Liderlik Becerileri

Gelecekte iş yerleri; proje tabanlı ekipler, uzaktan çalışan ekipler ve akıcı organizasyon yapılarının yaygınlaşmasıyla, günümüzün hiyerarşik yapısından oldukça farklı bir görünüm kazanacaktır. Ancak bu durum, iyi bir lider olmanın önemini azaltmamaktadır. Her ekipte, sorunlar hakkında çözümler geliştirmek için liderlik rolleri geçerliliğini koruyacaktır. Bu sebeple ilham veren, problem çözen ve çalışanların içindeki potansiyeli işe yansıtmalarını sağlayan ortak liderlik becerileri gelecekte de değerli olacaktır.

Çeşitlilik ve Kültürel Zeka

Şirketteki insanların birbirlerini anlaması ve saygı duyması açısından, çalışanların gün geçtikçe daha çeşitli hale gelen iş yerlerine uyum sağlaması gerekecektir. Çeşitliliğe saygı duyma, çalışanların şirket içindeki etkileşiminin daha kaliteli olmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda, kültürel zekanın gelişmişliği sayesinde, işletmenin hizmetleri ve ürünleri de daha kapsayıcı bir hale gelecektir.

Değişime Ayak Uydurmak

Konu yapay zeka olduğunda değişimin hızına şaşırmamak pek de mümkün değil. Böyle bir çağda çalışanların, değişimi bir yük değil gelişim ve büyüme için bir fırsat olarak görmeleri gerekecektir. Bu da, insanların değişimi benimseme, yeteneklerini geliştirme konusunda esnek ve çevik olmaları gerektiği anlamını taşımaktadır.

Yapay Zeka Çağı ve İnsanlar

İnsan beyni, herhangi bir AI’dan çok daha karmaşık ve güçlüdür. Bu sebeple, gelişen yapay zeka ve otomasyon ile robotların, insanları gereksiz kılarak işlerini ele geçireceğine dair distopik tahminleri bir kenara bırakıp, yeteneklerimizi devamlı olarak geliştirmeli ve makinelerde olmayan bu yeteneklerden yaralanmaya çalışmalıyız.  Gelecekte, sahip olduğumuz bu becerilerin çok daha kritik bir hale geleceğini unutmamak gerekir.

Kaynak

Bernard Marr

Minute Hack

çalışan becerileri yapay zeka çağı yapay zeka çağı ve insanlar yapay zeka ve çalışanlar yapay zeka ve insan yapay zeka ve iş dünyası


Geri İleri

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cancel Yorum gönder