menu Menu
Yapay Zeka Eğitimi Nasıl Dönüştürüyor?
Yapay Zeka ve Eğitim
Duygu Kabacan Etiket: AI ve Eğitim Tarih: 21 Ekim 2020 0 Yorum
Hayat Kolaylaştıran 9 Yapay Zeka Uygulaması   Geri Yapay Zeka Çağında Çalışanların İhtiyaç Duyacağı 9 Beceri İleri

Otomatik park sistemleri, güzel fotoğraflar yakalamak için kullanılan akıllı sensörler ve çok daha fazlasıyla yapay zeka, günlük hayatımızın bir parçası halinde. Benzer şekilde eğitimde de yapay zeka uygulamalarının etkisi ile geleneksel yöntemler, yerini teknolojik gelişmelere bırakıyor.

Eğitim, çok sayıda yapay zeka uygulaması sayesinde daha kişisel ve konforlu bir hale gelmektedir. Günümüzde, öğrencilerin bilgisayarları ve internet bağlantıları olduğu takdirde fiziksel olarak derslere katılmaları gerekmiyor. AI uygulamaları aynı zamanda, birçok süreci otomatikleştirerek eğitimcilerin de işini kolaylaştırmaktadır. Yapay zekanın eğitimi nasıl dönüştürdüğünü daha yakından inceleyelim.

Yönetim Görevlerini Basitleştirme

Yapay zeka, öğretmenler ve eğitim kurumları için idari görevleri otomatikleştirebilir. Öğretmenler sınavlara not vermek, ödevleri değerlendirmek ve öğrencilere yanıt vermek için epey zaman harcarlar.  AI sistemleri sayesinde, birden fazla test otomatik şekilde kolayca değerlendirilebilir. Böylece eğitimciler, bu tip işlemlere vakit harcamak yerine öğrencileriyle daha fazla vakit geçirebilir. Yapay zeka, evrakların sınıflandırılması ve işlenmesi için otomasyona da olanak sağlamaktadır.

Akıllı İçerik

Akıllı içerik, günümüzde yeni ancak oldukça popüler bir konu başlığı. Yapay zeka sistemleri, belirli konular üzerine özelleştirilmiş ders kitapları hazırlamak için geleneksel müfredatı kullanmaktadır. Sonuç olarak, ders kitapları dijital hale geliyor ve tüm seviye ve yaştaki öğrencilere destek vermek için yeni öğrenme ara yüzleri oluşturulmaktadır.

Dijital dersler

  • Kişiselleştirme seçeneklerine sahip dijital öğrenme ara yüzleri, dijital ders kitapları, çalışma kılavuzları, kısa dersler vb gibi uygulamalr yapay zeka yardımı ile oluşturulabilir.

Görselleştirme

  • Bilgiyi görselleştirme, simülasyon, web tabanlı çalışma ortamları gibi bilgileri algılamanın yeni yöntemleri, AI aracılığı ile güçlendirilebilir.

İçerik güncellemeleri

  • Yapay zeka, derslerin içeriğini oluşturmaya ve güncellemeye destek olur, bilgileri sürekli güncel tutar ve farklı öğrenme biçimlerine göre şekillendirir.

Kişiselleştirilmiş Öğrenim

Herkes bir dahidir, ancak bir balığı bir ağaca tırmanma kabiliyetine göre değerlendirirseniz, tüm hayatı boyunca onun aptal olduğuna inanarak yaşar.” -Einstein

Öğrencilerin başarılı olabilmesi için, yetenek ve ilgi alanlarına göre ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Yapay zeka uygulamaları, bir öğrencinin neyi öğrenip öğrenemediğini ve farklı öğrenme stillerini de saptayarak, kişiselleştirilmiş bir çalışma programı oluşturur. Bu sayede, yapay zeka ile öğrencilerin özel ihtiyaçları fark edilip buna göre çalışma programları uyarlanır ve verimlilik artırılır.  Müfredatlar, yaklaşık olarak öğrencilerin %80’ini hedefleyerek, mümkün olduğunca fazla öğrenciye uygun olacak şekilde hazırlanmaktadır. Ancak yapay zeka, her öğrenciye kişiselleştirilmiş öneriler sunarak daha iyi performans göstermelerini sağlar. Yapay zeka; ödevleri, projeleri ve sınavları özelleştirerek öğrencilerin mümkün olan en iyi desteği almalarını sağlar.

Bunun yanı sıra araştırmalar, anında geri bildirimin etkili bir dersin en önemli noktalarından bir olduğunu göstermektedir. Yapay zeka destekli uygulamalar ile öğrenciler, hedeflenmiş ve kişiselleştirilmiş yanıtlar alır. Bu yöntemler günümüzde başlangıç aşamasında olsalar da, yakın gelecekte öğrencilere yardımcı olacak tam donanımlı birer dijital öğretmen haline geleceklerdir.

Küresel Öğrenme

Özellikle bugünün dünyasında eğitimin bir sınırı yoktur. Yapay zeka ile sınırları aşmaya yardımcı olabilecek yeni uygulamalar geliştirilmektedir. Teknoloji, herhangi bir eğitime erişimi dünyanın birçok noktasında mümkün kılmaktadır. Çevrimiçi olarak verilen eğitimlerin yelpazesi genişletildikçe, yer ve zaman gözetmeksizin öğrenciler derslerden faydalanabilecekler.

Eğitimde Yeni Verimlilikler

Yapay zeka, bilgi teknolojileri konusunda devamlı çalışır ve yeni verimlilikler ortaya çıkarır. Elbette yeni teknolojiler, sağladığı imkanlarla beraber kurumlara yeni masraflar da getirmektedir. Ancak, yeni verimlilikler ile eğitimde yapay zeka, getirdiği imkanlar ve sağladığı tasarruflar aracılığı ile masrafları en aza indirmektedir.

Yapılan bir araştırmaya göre, 2021 yılına kadar eğitim ve öğrenmede AI sisteminin %47,5 oranında artacağı söyleniyor. Yapay zekanın eğitime etkisi, bütün eğitim seviyelerinde hissedilecektir. AI, öğrencilerin hedeflerine göre kariyerlerinin nasıl göründüğünü bildirebilir, böylece öğrencilere akademisyenlerin ötesinde de yardımcı olabilir.

Yapay Zekanın Öğrenciler İçin Faydaları

Öğrenime 7/24 Erişim

Online tabanlı yapay zeka sistemleri ile öğrenciler, eğitime her zaman erişebilir. Bulundukları yere ve zamana bağlı olmaksızın eğitim alabilirler. Ders programlarını en verimli oldukları saatlere göre hazırlama imkanına sahiptirler.

Katılım

Özelleştirilmiş ders programları, dijital teknolojilerle etkileşim ve kişisel tavsiyelerle oluşturulan bir yaklaşım; öğrencilerin kendilerini özel hissetmelerine, derslere katılımlarını ve ilgilerini artırmaya neden olacaktır.

Daha Az Baskı

Farklı öğrenme stillerinde yer alan öğrencilerin gereksinimlerine göre uyarlanan dersler, öğrencilerin birbirleriyle karşılaştırılmasını ve dolayısıyla aralarındaki rekabeti azaltacaktır. Yapay zeka araçlarının getirdiği avantajlar, kişisel öğrenmeyi ve ilerlemeyi ön planda tuttuğu için daha az baskı, daha az stres, daha fazla çalışma isteğini ortaya çıkarmaktadır.

Kaynak:

Discover Bot

E-Learning Industry

Analytics Steps

eğitimde yapay zeka eğitimde yapay zeka uygulamaları nelerdir yapay zeka destekli eğitim yapay zeka eğitim sistemi yapay zeka eğitimde nasıl kullanılır yapay zeka ve eğitim


Geri İleri

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cancel Yorum gönder