Teknoloji, dijital dünyamıza getirilen birçok yenilikle son birkaç yılda hızla değişiyor. Bu değişiklikleri kolaylaştıran teknolojilerden biri, perakende, oyun ve eğlence dahil birçok sektörde önemli bir etkiye sahip olan ‘artırılmış gerçekliktir’.
Ortaya çıkan herhangi bir teknoloji gibi, AR’nin inovasyon ve büyüme hızını ve iletişimde artırılmış gerçeklik trendlerini takip etmek şirketler ve müşterileri için gerçek bir zorluk olabilir. 2021’de dijital iletişim sektörünü tanımlamaya devam edecek trendleri inceleyelim.
Devam eden küresel salgın nedeniyle, birçok günlük aktiviteyi uzaktan yapmak yeni bir normal haline geldi. ABD’deki Google, Amazon ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketlerinin CEO’ları, çalışanlarının süresiz olarak veya 2020’nin sonuna kadar evden çalışmasına bile izin vermişti. İnsanlar video konferans uygulamaları üzerinden uzaktan çalışmaya, öğrenmeye ve sosyalleşmeye alıştılar çünkü dünyanın pek çok ülkesinde konulan sosyal mesafe kurallarına uymaları gerekiyordu.
Zoom, Google ve Microsoft dahil olmak üzere birçok teknolojik şirket, 14-21 Mart haftasında 62 milyon indirmeye ulaştıklarında, 2020 Mart’ında şimdiye kadarki en büyük popülaritesine sahip olan konferans uygulamalarını tanıttı.
Popüler video konferans uygulamalarında uygulanan sanal arka planların bir çözüm olduğu kanıtlandı. Çünkü bu araçlar, toplantı katılımcılarının video konferanslarını daha etkileşimli, eğlenceli ve rahat hale getirirken kişisel gizliliği daha üst düzeyde tutmalarına olanak tanıyor. Görüntülü görüşmeler yapmak için bir diğer kullanışlı özellik ise yüz rötuşu. Teknoloji, bir kişinin kamera önündeki görünümünü cilt yumuşatma, diş beyazlatma, iyileştirilmiş kamera aydınlatması ve çok daha fazlası dahil olmak üzere farklı şekillerde iyileştirebilir. Bilgisayar destekli ortak çalışma ve sosyal bilgi işlem konulu konferanslardan biri için hazırlanan çalışmanın sonuçlarından da anlaşılacağı gibi, kamera karşısında iyi görünmek insanların kendilerini daha iyi hissetmelerini ve daha fazla güven vermelerini sağlayabilir.
Bu sektör, öğrenciler ve öğretmenler arasında AR teknolojisiyle desteklenen e-öğrenme çözümlerine yönelik artan talep nedeniyle bir patlama gördü.
Çevrimiçi öğrenme platformları ve sanal sınıflar artık çeşitli insan gruplarının pandemi sırasında uzaktan yeni şeyler öğrenmesine yardımcı oluyor. Teknolojik gelişmelerin yardımıyla öğretmenler, öğrencilerin bir telefon veya tableti üzerine getirerek nesne hakkında bilgi edinebilecekleri 3B gerçek boyutlu modeller gibi merak edilen nesnelere AR deneyimlerini ekleyebilir.
Bir çalışma sürecini öğrenciler için eğlenceli hale getirmek artık sıkıcı bir süreç değil. Öğretmenler AR destekli bir eğitim uygulamasını indirebilir ve yüz filtreleri, AR maskeleri ve sanal arka planlar kullanarak kavramları mümkün olan en yaratıcı şekilde açıklamak için kullanabilir.
Salgın sırasında, Instagram Reels, Tiktok, Snapchat gibi kısa, eğlenceli videoların patladığını gördük.
İnsanlar günlük güncellemelerini arkadaşları ve akrabaları ile paylaşmak için kısa videolar kullanmaya başladı. Videolarını daha ilgi çekici hale getirmek için genellikle video içeriklerini lensler, sanal arka plan ve yüz filtreleri gibi AR özellikleriyle artırmak için video düzenleme yazılımından yararlanırlar.
Tiktok’un hem ABD hem de Hindistan’daki belirsiz geleceği ve e-ticaret şirketlerinin video içeriği kullanarak ürünlerini tanıtmaya devam eden ilgisi nedeniyle, trendin 2021’de devam etmesini bekleyebiliriz.
Canlı akış teknolojisi, 2020’de en güçlü popülerliklerinden birini yaşadı. Pandemi nedeniyle sanal ortama geçmek zorunda kalan büyük endüstri olaylarıyla, işletmeler yaratıcı olmak zorunda kaldı. Birçoğu, müşterileriyle sunmaları gereken en son ürünler hakkında iletişim kurmak için canlı yayın AR’dan yararlandı.
Canlı yayın neden bu kadar popüler hale geldi? Her şeyden önce, sanal etkinlik çevrimdışı olandan çok daha kişisel ve halka dönüktür. İkinci olarak, katılımcılar, belirli bir fiziksel konumda bulunmadan dünyanın her yerinden katılabilir. Üçüncüsü, sunum yapanlar, kullanıcıların belirli bir ürünü gerçek zamanlı olarak denemelerine izin vermek için sanal deneme teknolojisinden yararlanabilir.
İnsanların daha fazla kişisel mahremiyet için artan talebi ve çevrimiçi iletişimi daha kişiselleştirilmiş ve benzersiz hale getirme isteği ile birlikte AR avatarlarına yönelik artan bir talep var.
Japonya’da şu anda 4000’den fazla sanal YouTuber var. Bu insanlar kameralarında kendilerine yer vermek yerine, avatar biçiminde kendilerinin dijital bir versiyonunu kullanmayı tercih ediyorlar.
Sonuç
Hepimizin yaşadığı dünyanın sürekli değişmesiyle birlikte, iletişimde artırılmış gerçeklik kullanımının hem işletmelerin hem de kullanıcıların uyum sağlamaları gereken yeni teknolojik trendler oluşturacağına şüphe yok.
Günümüzde artırılmış gerçeklik teknolojisi sadece Snapchat’ın komik filtreleri ve Pokemon Go ile sınırlı değil. Yazılım, eğitim, iş, sağlık veya eğlence gibi dünyanın hemen hemen her alanında bulunabilir. İşletmelerin bunu kendi avantajları için ne ölçüde uyarlayabilecekleri, rekabet avantajlarını ve uzun süreli müşteri ilişkileri kurmanın yönlerini etkileyecektir.
Kaynak
Artırılmış Gerçeklik artırılmış gerçeklik gözlüğü artırılmış gerçeklik kullanım alanları artırılmış gerçeklik nedir artırılmış gerçeklik örnekleri artırılmış gerçeklik programları artırılmış gerçeklik uygulamaları artırılmış gerçeklik ve iletişim ietişimde artırılmış gerçeklik Sanal gerçeklik