Z kuşağının % 74’ünden fazlası, boş zamanlarında ortalama 10 saat online olarak geçiriyor. Sosyal medya kullanımının artmasıyla, siber güvenlik artık bir norm haline geldi. Dolayısıyla hepimiz hayatımızı biraz daha çevrimiçi yaşamakta ve riskleri azaltmanın, güvenliğimizi korumanın ve endişeye neden olan iletişimleri filtrelemenin yollarını arıyoruz. Söz konusu çevrimiçi güvenliğin en önemli ögelerinden biri olan yapay zeka (AI), modern yaşamda önemli bir rol oynayan ve günümüzün sosyal ağlarının işleyişinde temel olan gelişmiş makine öğrenimi teknolojisidir.
Sohbet robotları, algoritmalar ve otomatik öneriler gibi tek tıklamayla yapay zeka araçları, ekranınızda gördüklerinizi ne sıklıkta gördüğünüzü etkiler. Daha fazlası, bu platformlarda etkileşim şeklimizi tamamen değiştiren özelleştirilmiş bir yayın oluşturur. Davranışlarımızı analiz ederek, derin öğrenme araçları alışkanlıkları, beğenileri ve hoşlanmadıkları şeyleri belirleyebilir ve yalnızca sizin hoşunuza gideceğini düşündükleri materyalleri gösterebilir. Bu derin öğrenme sistemleriyle birleştirilen insan zekası, yalnızca sosyal medya akışlarınızı daha kişisel hissettirmekle kalmaz. Aynı zamanda çevrimiçi olarak maruz kaldığımız zararlı ve tehdit edici davranışları izlemek ve bu davranışlara hızla tepki vermek için çok önemli ve etkili bir yol sağlar.
Çoğu sosyal ağda ebeveyn kontrolünün olmaması, içinde bulunmanın zehirli bir ortam olabileceği anlamına gelir. Öte yandan bu platformlarda tahmin edemeyeceğiniz kadar büyüklükteki kullanıcı sayısı yüksek ölçüde risk taşımaktadır. Gerçek şu ki, bugün gençlerin internete sürekli erişimi var. Ancak, çoğu genç internet kullanıcısı dijital yaşamlarında ebeveynlerin katılımından yoksundur. Pek çok küçük yaşta internet kullanıcısı, çocuk istismarı ve intihar yanlısı sohbet odalarını gibi diğer ciddi tehditlerin yanı sıra siber zorbalık gibi olgularla da karşı karşıya kalıyor. Söz konusu bu faaliyetlerin tümü ne yazık ki, ebeveynler tarafından gözetimsiz olarak devam ediyor. Yapay zeka, insanların yaşamlarını iyileştirmek için var olan bir teknoloji sistemidir. Bununla beraber siber güvenlik ise, zamanımızın en büyük zorunluluklarından biri olarak var olmaktadır. Yapay zekanın gücünden yararlanarak, zararlı sonuçları olan ve çevrimiçi riski azaltan eylemlere karşı savaşmaya başlayabiliriz.
AI, çevrimiçi tacize ve zararlı içeriğin yayılmasına karşı mücadelede etkili bir silah olduğunu kanıtladı. Bu derin öğrenme araçları artık toplumumuzda önemli bir rol oynuyor ve hem sanal hem de gerçek dünyalarımızda güvenliği artırıyor. Yapay zeka, sosyal platformlara yüklenen içeriği denetlemek ve kullanıcılar arasındaki etkileşimleri izlemek için kullanılabilir. Bu, çok büyük hacim nedeniyle manuel olarak yapılırsa mümkün olmayacak bir şeydir. Yalnızca Facebook’a her gün 100 milyon saatin üzerinde video ve 350 milyon fotoğraf yüklendiği için algoritmalar akıllara durgunluk veren içerik miktarları arasında geçiş yapmak ve içerik zararlı olduğunda ve platform standartlarına uymadığında hem gönderileri hem de kullanıcıları silmek üzere programlanmıştır. Günümüzde algoritmalar sürekli gelişiyor, öğreniyor ve yinelenen gönderileri tanıyabiliyor, videolardaki sahnelerin bağlamını anlayabiliyor ve hatta öfke veya alay gibi sesleri tanıma gibi duygu analizini belirleyebiliyor. Çevrimiçi etkinliklerin çoğunu incelemek için AI kullanmak, insan moderatörlerde zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilecek rahatsız edici içerikten korur.
Yapay zeka ayrıca, sosyal ağlardaki kullanıcılar arasındaki etkileşimleri izlemek için de kullanılır. Ayrıca, reşit olmayan ve savunmasız kullanıcılar arasında gönderilen uygunsuz mesajları belirlemek için Doğal Dil İşleme (NPL) araçlarını kullanır. Uygulamada, çoğu zararlı içerik az sayıda kullanıcı tarafından oluşturulur. Bu nedenle yapay zeka teknikleri, kötü niyetli kullanıcıları tespit etmek ve içeriklerini gözden geçirme için önceliklendirmek için kullanılabilir. Makine öğrenimi, bu sistemlerin davranışlarda ve konuşmalarda insanlara görünmeyen kalıpları bulmasını sağlar ve daha fazla araştırma için yeni kategoriler önerebilir. Yapay zeka, gelişmiş analitik yetenekleriyle yanlış bilgilerin ve yanıltıcı içeriğin yayılmasını ortadan kaldırmak için bilgilerin doğrulanmasını ve bir gönderinin gerçekliğinin doğrulanmasını otomatik hale getirebilir.
Sosyal medya, güvenli bir şekilde kullanıldığında, insanların işbirliği yapmasına, bağlantılar kurmasına ve önemli toplumsal konular hakkında farkındalığın artmasına yardımcı olan güçlü bir araçtır. Bu dijital dünyalara çok fazla önem verildiği için, kullanıcıların bu platformlarda dolaşabilmeleri ve faydaları en sorumlu şekilde elde edebilmeleri için hem eğitilmeleri hem de korunmaları zorunludur. Yapay zeka teknolojisinin sosyal ağlar üzerindeki olumlu etkisini şimdiden görüyoruz. Söz konusu etkiler, her gün bu platformlarda aktif olan geniş miktardaki veriyi ve kullanıcıları analiz etmek ve izlemek için hayati önem taşıyor.
Yapay zeka araçları, sosyal alanları daha güvenli hale getirmek için sınırsız bir potansiyel sunmaktadır ve hepimiz için refahı artırmak adına sahip oldukları gücü kullanmamız gerekmektedir.
Kaynak: ArtificialIntelligence-News
artificial intelligence Cyber Security siber güvenlik Siber Güvenlik ve Yapay Zeka Sosyal Medya Yapay zeka Yapay Zeka 2021