Rol yapmayalım, hepimiz ekran karşısında vakit geçirme konusunda oldukça bağımlıyız. Nereye gidersek gidelim, akıllı telefonlarımıza, tabletlerimize, akıllı saatlerimize yapışmış durumdayız. Ama bu söz konusu ekranlar olmadan bir gelecek nasıl görünürdü ki? Ara yüzlerin olmadığı ve görünür bir kullanıcı ara yüzünün olmadığı bir gelecek ne kadar mümkün olabilir?
Sıfır kullanıcı ara yüzünün tam olarak ne olduğuna ve tasarım ortamını potansiyel olarak nasıl değiştirebileceğine gelin birlikte göz atalım.
Terimi daha iyi anlamak için önce UI tasarımının kendisine bakmalıyız. Kullanıcı etkileşimi veya etkileşim tasarımı, tamamen insanların ekranlarla, yani bilgisayar ekranlarıyla nasıl etkileşime girdiğini anlamakla ilgilidir. Bu durum artık farklı ekran türlerini ve farklı cihazları içerecek şekilde uyarlansa da, işlevlerinin sürekliliği aynı durumdadır. Sıfır Kullanıcı Arayüzü (Zero UI), bir cihazdan belirli bir tepkiyi tetiklemek için duyusal deneyimleri (jestler, hareket, ses) kullanmakla ilgilidir. Bu, Andy Goodman tarafından Fjord ajansının direktörü olduğu zamanlarda ortaya atılan bir terimdir ve tasarım topluluğu tarafından benimsenmiştir.
Akıllı yapay zeka cihazları artık günlük bir meta haline gelmiştir. Bunun yanı sıra makine öğrenimi, sıfır kullanıcı ara yüzünün işlevselliğinde önemli bir rol oynamaktadır. Yapay zeka tamamen engelleri yıkmak ve biz kullanıcılar olarak ne istediğimizi anlamakla, ardından bunu eskisinden daha hızlı ve daha iyi sağlamak için, bazen daha ne istediğimizi bile bilmeden öğrenmekle ilgilidir. Bunu (bir nevi) iş başında görmek için tüm büyük teknoloji devlerine bakmanız yeterli: Amazon, Google ve Apple kendi ses asistanlarına büyük yatırım yapıyor, bu da ciddiye almamız gerektiğinin yazılı olmayan bir kanıtı olarak devamlılığını sağlamaktadır.
Zero UI cihazlarının potansiyel faydaları, özellikle erişilebilirlik söz konusu olduğunda önemli olabilir. Engelli insanlar, görme engelli, sağır veya hareket etme sorunları olsun, günlük yaşamlarında onları büyük ölçüde desteklemek için bu tür teknolojiyi kullanabilecektir. Karmaşıklık nedeniyle belki de daha önce teknolojiyi kullanmaktan vazgeçen eski nesil de bundan faydalanabilir.
Ayrıca, birçok cihazın beraberinde getirebileceği tüm ekstra karmaşıklığı ortadan kaldırırken, kullanıcıların kendileri için gerçekten yararlı olan şeylerle etkileşim kurmaları için biraz daha fazla özgürlük sağlar.
Şimdi “bu, tüm UI tasarımcılarının işsiz olduğu anlamına mı geliyor?” Diye soruyor olabilirsiniz. Ve cevap hayır, muhtemelen hayır! Yine de çalışma şekillerinde bir değişiklik olabilir. Tüm tasarımcıların bunun için tasarım yapmak için muhtemelen farklı araçlar kullanmayı düşünmeleri gerekecektir; geleneksel olarak Photoshop, Indesign ve Sketch kullandığımız yerlerde, şimdi veri analizini sürece dahil etmemiz gerekebilir ve elektronik tablolarda biraz daha fazla zaman harcanabilir.
Andy Goodman, “Tasarımcıların bilim, biyoloji ve psikoloji alanlarında uzman olmaları gerekecek” diyecek kadar ileri gitti. Bu yüzden her şey beceri setlerini genişletmek, farklı düşünmek ve bir şeyleri doğrusal olmayan bir şekilde inşa etmekle ilgili çalışmalar yürütülebilir. Ancak nihayetinde, insanlar geleneksel olarak kullandıkları şeyler için olmasa da ekranları kullanmaya devam edeceklerdir. Hala onları okuyacak ve videolar izleyecekler, bu yüzden bunun tamamen silineceği konusunda büyük bir endişe bulunmamaktadır.
Kaynak: HallamInternet
ai Kullanıcı Ara Yüzü Kullanıcı Deneyimi Sıfır Kullanıcı Ara Yüzü Yapay zeka Zero UI