Yıllar önce dünya, yapay zekanın e-ticaret endüstrisindeki başarısından tamamen habersizdi. Kuşkusuz, AI uygulamaları kendilerini işlerimize ve yaşamlarımıza çok çeşitli şekillerde yerleştirmektedir. Yapay zeka desteği ile işletmeler yalnızca daha hızlı kararlar almakla kalmaz, aynı zamanda daha iyi iş sonuçları elde etmek için operasyonlarını otomatikleştirir ve optimize eder.
2021 yılının ikinci yarısında, küresel e-ticaret satışlarının 4,88 trilyon dolara ulaşması beklenmektedir. Buna ek olarak, günümüzde hala etkilerini yaşamlarımızda hissettiğimiz pandemi sebebiyle, insanların alışveriş yapma şekilleri değişime uğramış ve online alışveriş talepleri küresel çapta yükselmiştir. Söz konusu artışın en büyük sebebi olarak, herhangi bir fiziksel kısıtlama olmadan tüketici ihtiyaçlarının online bağlamda rahatça karşılandığı söylenebilir. Günümüzde e-ticaret endüstrileri, tüm müşteri deneyimini geliştirmek için giderek artan bir şekilde yapay zeka girişimlerine yönelmektedir. Her gün yüzlerce çevrimiçi satış siparişini yönetmekten süreçlerin işlenmesine kadar, yapay zekadan yararlanma fırsatları sonsuzdur.
Bugünün şartlarında var olmaya ve rekabet etmeye çalışan her sektör gibi e-ticaret sektörü de büyük ölçüde yapay zeka hizmetlerinin etkisi altındadır. Perakende satışçılar ve pazarlamacılar, yapay zekanın gücünü pazarlama kampanyaları ve stratejileri ile bütünleştirmeye başladırlar ve bunun sonucunda pazarlama çabalarını daha verimli hale getirecek performansların optimize edilmesinde rol oynadılar.
Çevrimiçi işletmeler, başlangıçta verimliliği artırmak ve maliyetleri azaltmak için akıllı otomasyon kullanıyordu. Ancak şimdi, AI çevrimiçi iş yapmanın daha yeni yollarını sunuyor. Yapay zeka artık operasyonel çevikliği artırma, karar verme süreçlerini iyileştirme ve müşteri deneyimini geliştirme yeteneklerine sahip durumdadır. Rekabet ve sürekli dijitalleşme çağında hayatta kalabilmek için işletmelerin benzersiz müşteri hizmetleri sunmak için teknolojik gelişmeleri kullanması gerekmektedir.
Kişiselleştirme ve tavsiyelerin yanı sıra, yapay zeka destekli sohbet robotları ve tahmine dayalı analiz de günümüzde fark yaratmaktadır. E-Ticaret endüstrisindeki yapay zeka, çevrimiçi işletmelerin müşteri satın alma modellerini ve ürünlerinizle nasıl etkileşim kurduklarını anlamalarına olanak tanır. Perakende sektöründeki yöneticilerin %80’inden fazlası, şirketlerinin 2021’de akıllı otomasyon uygulamalarını kullanması beklenmektedir. Sonunda çevrimiçi işletmelerin, günümüzün rekabetçi pazarındaki konumlarını güçlendirmek için yapay zekayı benimseme zamanı geldi. Şimdi yapay zekanın e-ticaret sektörünü nasıl yeniden şekillendirdiğini görelim.
Kişiselleştirme, tüketici davranışlarını etkilemenin en güçlü yollarından biridir. Yapay zekanın kullanılabilirliği ve ilerlemesi, pazarlama otomasyonu ile birleştiğinde, daha az maliyetli ve uygulanması daha hızlı olan karmaşık pazar bölümlendirmesine yol açmıştır.
Kişiselleştirilmiş ürün önerileri sağlamanın faydaları:
Günümüzde teknoloji, tüketicilerin işletmelerle nasıl etkileşim kurmayı beklediklerini değiştirmiştir. E-Ticaret, mevcut ve potansiyel müşteri tabanı içinde ilişkiler ve deneyim oluşturmakla ilgilidir. Bu nedenle yapay zeka destekli sohbet robotları yeni normal olarak kabul edilebilir. Kuşkusuz işletmeler, müşterileriyle nasıl etkileşim kurduklarını geliştirmek için yapay zeka sohbet robotlarını hızla uyarlamaktadırlar ve bu sayede Chatbotlar, müşteri deneyimini dönüştürmek için bir zorunluluk haline gelmektedir.
Sesli aramanın işlevselliğini kolaylaştıran kaç web sitesi görüyoruz? Tahmin ettiğim üzere, çok değil gibi görünüyor. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, ses tabanlı alışverişin 2022 yılına kadar 40 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu nedenle, konuşma tanıma yardımıyla yapay zeka, çevrimiçi alışverişte devrim yaratma potansiyeline sahiptir. Google ve Amazon gibi en büyük devlerden bazıları, dünya çapındaki müşterilere yardımcı olmak için giderek artan bir şekilde sesli asistanları tercih ediyor. Ayrıca ufuklarını genişletmek için çok dilli yaklaşımları benimsiyorlar. Sesli arama uygulaması, şarkı çalmak veya hava durumu güncellemelerini kontrol etmekle sınırlı değildir. Sesli arama uygulamaları aynı zamanda arama ve satın alma işlemlerini daha kolay hale getirerek doğruluk ve kolaylık sağlıyor.
Sonuç olarak, yapay zeka çevrimiçi alışveriş platformlarımızı geliştirmek zorundadır. Pazarlamacıların, perakendeciler için karlılık oranlarını artırabilecek ilgi alanlarına ve arama sonuçlarına göre tüketicilerle gerçekten alakalı, veriye dayalı kampanyalar tasarlamalarına yardımcı olabilir. E-Ticaret endüstrisindeki yapay zeka, yenilikçi çözümler ve daha iyi müşteri deneyimleri getirmede büyük bir rol oynar. Kişiselleştirilmiş alışveriş ve ürün önerileri, sohbet robotları ve sanal asistanlar ve sesli arama, e-ticarette yapay zekanın en çok konuşulan kullanım örneklerinden bazılarıdır.
Siz de markanız özelinde yapay zeka destekli sistemlerle çalışmak ve iş süreçlerinizde dijital dönüşüm eşliğinde ilerlemek isterseniz, çalışma alanlarımıza göz atabilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz!
artificial intelligence Chatbots E-Commerce E-commerce and AI E-ticaret Yapay zeka Yapay Zeka 2021 Yapay Zeka ve Eticaret