Gittikçe daha fazla endüstri en büyük zorluklarından bazılarını çözmek için yapay zekayı benimserken, makineler iklim değişikliği sorunlarını anlamamıza ve düzeltmemize yardımcı olabilir mi? Gittikçe artan sayıda cihazlarımız ve hizmetlerimiz, dallanmaya ve hayatımızın daha fazla alanında ortaya çıkmaya devam eden bir teknoloji olan yapay zekaya (AI) güveniyor. Bilim adamları, girişimciler ve hükümetler, toplumun en büyük zorluklarından bazılarına çözümler keşfetmek için yapay zekadan yararlanıyor. Dünyanın ikliminin nasıl davrandığını ve gelecekte nasıl gelişebileceğini çözmek gündemin üst sıralarında yer alıyor. Ancak teknoloji, oradaki devasa miktardaki veriyi daha anlamlı hale getirmemize yardımcı olurken, onun zekası, pratik olarak çevresel değişiklikleri azaltmamıza ve geleceğe uyum sağlamamıza nasıl yardımcı olabilir?
Pennsylvania Üniversitesi’nde yardımcı doçent olan Dr. David Rolnick, “İnsanlar yapay zeka terimini kullanırken, genellikle verilerden öğrenebilen bir dizi algoritma olan makine öğrenimini (ML) kastediyorlar. Yapay zeka genellikle bir insandan daha iyi bir şey yapmayacak, ancak genellikle çok daha hızlı olacak ve gerçekten büyük miktarda veriden kalıpları seçebilecek.” şeklinde açıklamalarda bulundu. Buna ek olarak açıklamada bulunmak gerekirse; yapay zekayı endüstriler arasında oyunun kurallarını değiştiren bir olguyken, aynı zamanda çok hızlı büyük miktarda veriyi işleme, bilgileri iyileştirme ve bağlantıları bulma yeteneğidir.
Bu, iklim bilimi ve iklim değişikliğinin izlenmesi için daha az geçerli değildir. Günümüzde uydular, benzeri görülmemiş seviyelerde iklimle ilgili verileri toplamaktadır. Hava tahmini, devrim niteliğindeki ayrıntı seviyelerinde yapılır ve iklim modelleri ve senaryoları hala birçok belirsizlik taşımaktadır. Bilim adamları, iklim bilimini iyileştirmek konusunda olanak tanıyan daha doğru tahminler üretmek adına bu veri temelli yoğun araziyi yönetmek için yapay zekadan yararlanıyor. ECMWF’de araştırma görevlisi olan Dr. Peter Dueben, “Makine öğrenimi, fiziksel formda bulunmayan verilerden karmaşık davranışları öğrenmenize olanak tanıyor” diyor. “Ne kadar çok veriye sahipsek, araçlar o kadar iyi fonksiyonlar göstermektedir. Giderek daha fazla veriye sahip olduğumuz için makine öğrenimi araçları daha iyi hale gelecektir. Bu, araçların alan bilimcileri için giderek daha faydalı olacağı anlamına geliyor.”
Oxford Üniversitesi’nde baş veri bilimcisi ve yapay zeka uzmanı olan Dr. Natalyia Tkachenko, “Makineleri kullanmak, belirsiz bir gelecek için daha iyi kararlar almanın anahtarı olan gerçek dünyayı ölçmemize ve izlememize yardımcı oluyor” diyor. “Yapay zeka en gerçek haliyle verilerle ilgili değildir, ancak çoğunlukla karmaşık dünyada kalıplar ve bağlantılar bulmakla ilgilenir.”
Bilim adamları, Dünya’nın daha ayrıntılı görüntülerini üretmek için yapay zekayı başarıyla kullanmaktadırlar. Avrupa Uzay Ajansı Philab Keşfet Ofisi başkanı Dr. Pierre-Phillippe Mathieu, “Yapay zeka, mekansal bilgi sağlamada çok iyidir, süper güçlerinden biridir” diyor. Copernicus Atmosferik İzleme Servisi (CAMS) Direktörü Dr. Vincent Peuch aynı fikirde: “Dünyanın yerinde izlemeden yoksun bölgeleri için uygun olan uydu görüntülerini karşılaştırmada ve arazi örtüsündeki değişiklikleri otomatik olarak izlemede çok etkili. Ayrıca bilgisayar modellerini hızlandırmaya ve özellikle hızlı bir geri dönüş gerektiren ayrıntılı hava durumu tahminleri için çalıştırma maliyetlerini düşürmeye yardımcı oluyor.” Dr. Peuch’a göre Copernicus’un İklim Değişikliği Hizmeti (C3S) ve CAMS, arazi ve ağaç örtüsündeki değişiklikleri tespit etmek, şehir ölçekleri için hava kalitesi tahminlerini iyileştirmek ve işlemek için AI’yı test ediyor ve kullanıyor.
Yapay zeka günümüzde henüz kusursuz formda bulunmamaktadır. Uzmanlar, iklim tahmininde algoritmaları eğitmek için yeterli veri olmadığı konusunda uyarıyor. Atmosferik ve Çevresel Araştırmalar (AER) mevsimsel tahmin direktörü ve MIT’de klimatolog Dr Judah Cohen, “Yapay zekanın tarihsel veriler üzerinde eğitilmesi gerekiyor” diye açıklıyor. “Uyduların yaygın olarak kullanılmaya başladığı 1979 yılına kadar uzanan veriler üzerinde eğitim alıyoruz, ancak bu, optimal yapay zeka çözümlerini elde etmek için yeterli tarihsel vaka sağlamıyor.
Sonuç olarak, iklim ve çevre bilimciler diğer endüstrilerin yapay zeka kullanımından bir şeyler öğrenebilir mi? Dr. Rolnick, “Yapay zekayı yalnızca buna ihtiyaç duyan mevcut bir sorun varsa kullanın” diye uyarıyor. “Gösterişli teknolojiyle dikkatinizin dağılması kolaydır. Her uygulamada, yapay zekanın bir şeyler eklediğinden emin olmak çok önemlidir. Yapay zeka uygulamaları, nihai etkileri tarafından yönlendirilmeli ve teknolojiyi kullanacak ve bundan yararlanacak paydaşlarla birlikte geliştirilmelidir. Büyük bir tuzak, AI’nın sorunları sihirli bir şekilde çözeceğini hayal etmektir. AI güçlüdür, ancak iklim değişikliği stratejilerinin bir parçası olarak kullanılabilecek birçok araçtan sadece biridir.”
Kaynak: Euronews
2021 Yapay Zeka ai artificial intelligence climate change İklim Değişimi Küresel Isınma Yapay zeka