Yapay zeka (AI) teknolojileri hızla gelişmekte ve işletmelerin sürekli değişen hibrit iş gücünü daha iyi yönetmesini sağlamaktadır. Geçtiğimiz yıl işletmeler için, uzaktan çalışmaya geçişten ofislere dönüş planlamasına ve değişen hükümet yönergelerine ayak uydurmaya kadar birçok öngörülmesi zor hadise gerçekleşti.
Bu kadar çok değişiklik olması, kuruluşların beklenmedik durumlara hazırlıklı olmaları ve acil durum planlarına sahip olmaları gerektiğinin iyi bir hatırlatıcısıydı. BT açısından bu durum, çalışanların verimli ve güvenli bir şekilde çalışmak için iyi donanımlı olmasını sağlamak anlamına gelmektedir. Aşağıdakiler, kuruluşların belirsizlik zamanlarına hazırlanmalarına yardımcı olmak için uygulaması gereken üç yapay zeka destekli stratejilere örnek gösterilebilir;
Şirketler geçen yıl çalışanlarını hızlı ve beklenmedik bir şekilde uzaktan çalışmaya taşıdıklarında, ağlar birden fazla cephede artan baskıyla karşılaştı: kullanım, kalite ve sorun giderme. Bu faktörler, iş yükleri genel ve özel bulutlar arasında daha fazla dağıtıldıkça ağların son birkaç yılda daha karmaşık hale gelmeye devam etmesi gerçeğine ek olarak birleşti. En iyi koşullar altında bile, geleneksel bir ağ oluşturmak ve sürdürmek, kendini işine adamış uzmanlardan oluşan bir ekip gerektirir ve zaman alıcı olabilir. Karmaşıklıkları ve artan veri miktarı nedeniyle ağların komut satırı arabirimi (CLI) aracılığıyla yönetilmesi daha zor hale gelmektedir.
İşte bu noktada yapay zeka devreye girmektedir. Kendi kendini yöneten bir ağ, ağın uçtan uca kullanıcı deneyimini minimum insan müdahalesi ile çalıştırmak için AI ve otomasyon kullanarak karmaşıklığı azaltır. Bu durum, ağ içindeki bozuk kablolar ve kapasite etkin noktaları gibi sorunların izlenmesini ve son kullanıcıyı etkilemeden önce çözülmesini içermektedir. Ağların temel düzeyde sorunsuz çalışmasını sağlayarak kendi kendini yöneten ağlar; BT ekiplerinin değerli zamanlarını daha karmaşık sorunlarla başa çıkmak ve inovasyonu yönlendirmek için harcamasına olanak tanır.
BT ekibinin zamanını boşaltmanın bir başka yolu da yeni bir işe alım yapmaktır fakat söz konusu alım geleneksel bir çalışan değil, daha çok bir yapay zeka asistanı olarak kabul görebilir. Daha spesifik olarak, soruları yanıtlayabilen ve ağları bir ağ etki alanı uzmanıyla aynı düzeyde yönetebilen bir yapay zeka asistanı. Kısaca özetlemek gerekirse, siz onunla çalışırken öğrenen ve gelişen bir uzman. Yapay zeka, işlevleri insanlarla eşit düzeyde tamamlamayı gerçekten sağladığından, AI ve makine öğreniminin endüstrileri bozduğu yer burasıdır.
Günümüzün yapay zeka asistanları, konuşma arayüzleri aracılığıyla, BT sorularına basit “evet” ve “hayır” yanıtlarından daha fazlasını verebilmektedirler. Hatta daha karmaşık sorunları çözmeyi öğrenerek BT ekiplerinin hayal kırıklığına uğramış uzaktan çalışanlar tarafından verilen destek biletlerinin sayısını en aza indirmesine yardımcı bile olabiliyorlar. İşletmeler, AI asistanlarının ekiplerine kattığı değeri anladıkça, artık onları BT ağlarının giderek artan karmaşıklığını basitleştirmelerine yardımcı olan BT ekibinin üyeleri olarak görmeye başladılar.
2021 yılının ikinci yarısında, ağ oluşturmada yapay zekanın benimsenmesinin hızlanmasını beklemekteyiz. Doğru yapay zeka teknolojilerinin mülk olarak çalıştırıldığından emin olmak güvenle başlar. Bu nedenle, ekiplerin yapay zeka asistanlarını daha çok bir takım arkadaşı olarak görmelerini sağlamak, başarılı yapay zeka uygulamasına yönelik önemli bir adımdır. Günümüz standartlarında son kullanıcı deneyimi her zamankinden daha önemli hale gelmiştir ve yapay zeka, kuruluşların bu deneyimi yönetmesi için daha elverişli bir pozisyonda bulunmaktadır. Birçok çalışan için yapay zeka kavramı korkutucu olabilir. Yaygın bir yanlış anlama, AI’nın insanların işlerini devralacağıdır. Ancak insanlar, gerçek sorunları çözdüğünü görerek yapay zekanın önemini anlamaya başlıyor. Şirketler, AI teknolojilerini çözümlerine uygularken, öncelikle yapay zekanın ticari faydaları hakkında açık konuşmalara öncelik vermelidir. Herkesin aynı fikirde olmasını sağlayarak ekipler birlikte daha iyi bir süreç oluşturmak için çalışabilirler. Sonuçta amaç, yapay zekanın nihayetinde işlerini kolaylaştırmasıdır.
Kendi kendini yöneten bir ağ oluşturmaya yönelik adımlar atarak, yapay zeka asistanlarına yatırım yaparak kuruluşlar kendilerini, çalışanlarını ve paydaşlarını her şeye hazır, istikrarlı bir gelecek inşa etme yolunda oldukları konusunda gönül rahatlığı yaşayabilirler. Siz de yapay zeka teknolojileri konusunda destek almak ve günümüz standartlarında iş akışınızı dönüşüme uğratmak isterseniz, buradan bize ulaşabilirsiniz!
2021 Yapay Zeka ai artificial intelligence Bilişim Teknolojileri Bilişim Teknolojilerinde Yapay Zeka Kullanımı BT BT ve Yapay Zeka Information Technology IT Yapay zeka YapayZekaTR