menu Menu
Yapay Zeka, COVID-19 Aşılarının Taşınmasında Nasıl Yardımcı Oldu?  
Sürücüsüz kamyonlar bir zamanlar gelecekte çok uzaklardan bir vizyon gibi görünse de, yapay zeka ve makine öğrenimindeki hızlı gelişmeler, nakliye işlemlerinden başlayarak bizi yeni bir otomasyon çağının eşiğine getirdi.
Nihat Yayalar Etiket: AI Haberleri Tarih: 18 Ağustos 2021 0 Yorum
Diyalog Bazlı Pazalamada Yapay Zeka Örnekleri   Geri Pandemi Sonrası Perakende Sektöründe Yapay Zeka Kullanımı   İleri

Yapay Zeka, COVID-19 Aşılarının Taşınmasında Nasıl Yardımcı Oldu?

Sürücüsüz kamyonlar bir zamanlar gelecekte çok uzaklardan bir vizyon gibi görünse de, yapay zeka ve makine öğrenimindeki hızlı gelişmeler, nakliye işlemlerinden başlayarak bizi yeni bir otomasyon çağının eşiğine getirdi. Lojistik sektörü; yenilikleri daha erken benimseyen diğer sektörlere kıyasla daha yavaş kalan bir sektör olarak gözükebilir. 2017 yılında yapılan McKinsey araştırmasına göre, proaktif bir yapay zeka stratejisi kullanan nakliye şirketlerinin, kullanmayanlara kıyasla daha yüksek kar marjlarına sahip olduğunu gösterdi. Örneğin, yapay zeka teknikleri, sıkışıklığı ve diğer kesintileri önlemek için teslimat trafiğinin yönlendirilmesini optimize ederek sürekli tahminde yardımcı olabilir. Bir Avrupa kamyon şirketi, araç performansını ve sürücü davranışını izleyen sensörler kullanarak yakıt maliyetlerini yüzde 15 oranında düşürdü. AI teknolojisi, sürücülere gerçek zamanlı olarak koçluk yaparak ne zaman hızlanacaklarını veya yavaşlayacaklarını söyledi. En nihayetinde bu durum sonucunda da yapay zeka yakıt verimliliğini artırdı, teslimat sürelerini kısalttı ve bakım maliyetlerini düşürdü.

Yapay Zeka Desteği Sayesinde Etkili Aşı Dağıtım Süreci

Yapay zeka ulaşım sektörünü ilerletmeye devam ettikçe, etkili aşı dağıtımının geliştirilmesi için gerekli olduğu ortaya çıktı. Aşılar uçaklar ve kamyonlar tarafından taşınırken yapay zeka destekli sistemler sayesinde en iyi teslimat rotasını belirleyebilir, yalnızca hava durumunu tahmin etmekle kalmaz, aynı zamanda belirli yerlere ne kadar sürede ulaşacağını tahmin etmek için kara veya hava trafiğini tahmin etmek için geçmiş verileri de kullanır. COVID-19 aşı dağıtımının lojistik zorluklarının üstesinden gelmek söz konusu olduğunda bu durum hayati değer taşımaktadır. Dünya genelinde şimdiden COVID-19 aşılarını almaya başlayan milyonlarca insan var. Birleşik Krallık’ta 55 milyondan fazla insan ilk dozunu aldı ve ABD’deki tüm yetişkinlerin yarısından fazlası en az bir doz aşısını olmuş durumda.

Geniş ölçekli aşı dağıtımı söz konusu olduğunda, yapay zeka destekli simülasyonlar, hareketlilik verileri, hastane uygulama oranları ve mevcut vaka seviyeleri gibi veri girdilerini de hesaba katabilir. En önemlisi, aşının etkinliğini korumak için soğuk zincirde depolama gereklidir. Moderna’nın aşısı -4 Fahrenhayt derecelik bir depolama sıcaklığına ihtiyaç duyarken, Pfizer/BioNTech aşısının etkili olabilmesi için yaklaşık -70C sıcaklıkta tutulması gerekir. Bu sıcaklıkları korumak çok önemli ve zor süreçlerdir. Buna ek olarak, 2019 yılında yapılan bir araştırma, aşıların %25’inin nihai varış noktasına varış zamanlarından dolayı zarar gördüğünü tahmin etmektedir.

Bu zorluğun üstesinden gelmek için, Pfizer, kuru buzla doldurulmuş ve GPS takip cihazlarıyla donatılmış, bavul boyutunda özel bir taşıma kutusu geliştirdi. Her yeniden kullanılabilir kutu, açılmadığı sürece on gün boyunca 5.000 doz aşıyı doğru sıcaklıkta tutabilir. Söz konusu taşıma çantalarını kapalı tutmak aşıyı korumanın çok önemli bir unsurudur. Diğer bozulabilir maddeler gibi, çok ısındıklarında veya çok soğuduklarında taşınan aşılar bozulurlar ve atılmaları gerekir. Aşının kalitesinden emin olmanın tek yolu, aşı teslim edildiğinde istenen sıcaklık aralığında kalmaktır.

Yapay Zeka ve Bluetooth Desteği

Bluetooth teknolojisi 1980’lerin sonundan beri var olsa da, onu bir ağ olarak kullanmak yalnızca 2017’den beri mümkün olmuştur. Kendi tescilli akıllı ağ teknolojimiz, cihazlar arasındaki iletişimin daha verimli olmasını sağlar, bu %98’e kadar daha az güç tasarrufu olduğu anlamına gelir. Sonuç olarak, cihaz nakliye yolculuğu sırasında daha uzun süre dayanır. Aşı teslimatlarında, aşının yanındaki kutuya yarım yıldan fazla dayanabilen küçük bir kart boyutunda bir cihaz yerleştirilir. Yolculuk boyunca söz konusu cihaz, taşıma çantasının sıcaklık, nem ve kontrol noktası konumunu takip eder. Cihaz, Bluetooth’u olduğu sürece sıcaklığı paylaşabilir ve herhangi bir dizüstü bilgisayar veya cep telefonuna iletebilir. Bu teknoloji ile aşı teslime hazır olana kadar herhangi bir noktada kutunun bir kişi tarafından açılmasına gerek yoktur.

Sonuç olarak, dünya çapında milyarlarca insan en az bir doza ihtiyaç duyacak ve bu da ulaşım ve lojistiği her zamankinden daha kritik hale getirecektir. Aşı dağıtımı için soğuk zinciri geliştirmek ve güçlendirmek için yapay zeka çözümlerini kullanmak, aşıların kaybolmamasını garanti edecek ve pandemiyi başka türlü yapabileceğimizden daha hızlı bir şekilde aşmamıza yardımcı olacaktır.

Kaynak: Artificial Intelligence News 

 

ai Aşı Taşımacılığı Aşılama COVID-19 Koronavirüs pandemi Vaccination Yapay zeka Yapay Zeka 2021


Geri İleri

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cancel Yorum gönder