Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar, yapay zeka alanındaki gelişmeleri, mevcut endişeleri ve istikametini incelediği AI100 raporlarının ikincisini yayımladı. Son 5 yılda büyük ölçüde ilerleme kaydeden yapay zeka birçok alanda iş yapış şekillerine yenilik getirmeye devam ediyor.
İş süreçlerini optimize etme, hataları tespit etme, tarım, lojistik, ar-ge gibi farklı alanlarda yapay zeka yardımımıza koşuyor. Ek olarak pandemi döneminde Covid-19 aşı geliştirme çalışmalarında ilaç keşif süreçlerinde de araştırmacılara destek olan teknolojilerin başında yer aldı.
Stanford Üniversitesi, Yapay Zeka Üzerine Yüz Yıllık Çalışma (“AI100”) adını verdiği, yüzyıl ya da daha uzun bir süre boyunca her 5 yılda bir çıkarmayı planladığı rapor serisinin açılışını, 2016 yılının eylül ayında yayımladığı ilk raporla yapmıştı.
Son raporda çalışmadan sorumlu araştırmacılara göre raporda yazanlar şunlar;
“Yapay zeka alanı son 5 yılda kayda değer bir ilerleme kaydetti ve insanlar, kurumlar ve kültür üzerinde gerçek dünya etkisi yaratıyor. Son 5 yıl içerisinde yapay zeka alanı; görme, konuşma tanıma ve oluşturma, doğal dil işleme (anlama ve oluşturma), görüntü ve video oluşturma, çok etmenli sistemler, planlama, karar verme ve robotik için görüş ve motor kontrolünün entegrasyonu dahil olmak üzere neredeyse tüm standart alt alanlarında büyük ilerleme kaydetmiştir. Ayrıca; oyunlar, tıbbi teşhis, lojistik sistemler, otonom sürüş, dil çevirisi ve etkileşimli kişisel yardım gibi çeşitli alanlarda çığır açan uygulamalar ortaya çıktı.”
Aynı zamanda araştırmacılara göre ilk AI100 raporundan bu güne biyolojik beynin daha iyi anlaşılmasını sağlayan makine öğrenimi algoritmaları gibi nörobilim ilerlemeleri, hesaplamalı modellemede daha fazla gelişmeye yardımcı oldu.
Bu konu ile ilgili araştırmacıların raporu şu yönde;
“Geçtiğimiz yarım on yılda, insan zekası anlayışındaki büyük değişimler üç konuyu destekledi: kolektif zeka görüşü; beynin donanımının psikolojik ve sosyal süreçlerin uygulanmasına nasıl dahil olduğunu inceleyen bilişsel sinirbilim; makine öğreniminden ilham alan görsel tanıma, dil işleme ve diğer bilişsel etkinliklerle dolu olan hesaplamalı modelleme.”
Yapay zeka araştırmaları geleneksel olarak bilgisayar bilimcilerinin ve bilişsel süreçleri inceleyen araştırmacıların ilgi alanı olsa da, özellikle sosyal bilimler olmak üzere insan araştırmalarının tüm alanlarını içine dahil etmiş durumda ve günden güne gelişip hayatımızın her noktasına dokunuyor.